Scanias industrilabb installerar smart materialsystem

2018-10-16 10:40  
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sedan tidigare har H&D Wireless, en leverantör av teknik och tjänster inom iot och realtidspositionering, genomfört ett flertal temporära installationer i Scanias Smart factory lab. ”Med vår nya installation blir vi nu en del av deras permanenta Smart factory”, säger H&D Wireless vd Pär Bergsten.

Konkret handlar det om H&D Wireless egenutvecklade lösning GEPS for industry (Griffin enterprise positioning service), som möjliggör en högre grad av automatisering för tillverkande företag. Enligt H&D Wireless innebär installationen att man kan demonstrera fler av tjänsterna inom konceptet, där man följer flöden och arbetsprocesser direkt i Smart factory lab-anläggningen.

Pär Bergsten anger tre huvudsakliga exempel på dessa tjänster.

– Dels handlar det om asset management, att hålla reda på verktyg och annan utrustning och hålla koll på hur de används. Man får ett underlag för att bedöma hur mycket grejer man faktiskt behöver. Och dels handlar det om fleet management, vilket egentligen är samma sak fast för interna fordon som truckar och annat. Man håller koll på var de befinner sig och hur de används på produktionsanläggningen, säger han.

Läs mer: Experterna: Smarta fabriker kräver nya standarder

Men den största och viktigaste aspekten hos GEPS-systemet handlar om produktionslogistiken, uppger Pär Bergsten.

– När man vet vad som ligger på pallarna och i emballagen, då kan man optimera materialflödet. Man vill ju ha så lite material som möjligt bundet i produktionen, säger han.

Emballagen taggas med GEPS-taggar, som rapporterar i realtid var materialet befinner sig. Systemet digitaliserar och visualiserar fysiska processer och identifierar flaskhalsar inom produktionen, nyttjandegrad av resurser och oväntade maskinavbrott genom radiopositionering.

– Det finns även inslag av machine learning i systemet. Taggarna innehåller en hel del sensorer, och systemet lär sig vad som är ett normalt flöde. Det plockar bort ointressant information, reagerar på avvikelser och analyserar det som är onormalt, säger Pär Bergsten.

Ambitionen är att sänka kundens kostnader för tillverkning, samt minska ledtiderna och kapitalbindningen.

Vad betyder den här ordern för H&D Wireless?

– Den är ju ett betyg på att Scania Smart factory lab utvärderat och godkänt oss för kommersiella piloter. Det blir ett fönster in emot hela Scania för oss, samt naturligtvis en viktig referens i övrigt, säger Pär Bergsten.

H&DWireless AB

Svensk leverantör av teknologi och tjänster inom Internet of Things (IoT) och Realtidspositionering (RTLS+GPS) med molnplattformarna Griffin samt GEPS. H&D Wireless grundades 2009 och är ett av Sveriges snabbast växande IoT-företag, med över en miljon trådlösa produkter levererade hittills för IoT och M2M-lösningar över hela världen.

Tommy Harnesk

Mer om: Scania IOT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt