Rolls-Royce: Vårt elflygplan har slagit tre nya världsrekord

2021-11-22 14:06  

Rolls-Royce hävdar att elflygplanet Spirit of Innovation har slagit tre nya världsrekord – och blivit det snabbaste eldrivna fordonet genom tiderna. 

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till våra populära (och kostnadsfria) nyhetsbrev här.

En av målsättningarna med det batterielektriska flygplanet Spirit of innovation var att flyga snabbare än 480 kilometer per timme. Målsättningen har nu slagits – med råge. 

Under en 3 kilometer lång flygning den 16 november lyckades planet nå en medelhastighet om 555,9 kilometer per timme. Enligt Rolls-Royce innebär det ett nytt världsrekord för elektriska flygplan. Det är 213 km/h snabbare än det förra rekordet från 2017, utfört av ett Extra 330 LE Aerobatic med elektrisk drivlina från Siemens.

Snabbaste elfarkosten någonsin

Ytterligare två rekord har slagits, menar bolaget. Dels att ha uppnått en medelhastighet om 532,1 km/h över en 15 kilometer lång sträcka, vilket är 293 km/h snabbare än föregående rekord. Och dels genom att ha klarat av den snabbaste klättringen till 3 000 meter med 202 sekunder – 60 sekunder snabbare än förra rekordet.  

Rolls-Royce menar samtidigt att deras flygplan är den snabbaste elektriska farkosten någonsin. Under försöken nådde det en toppfart om 623 kilometer per timme. Det är jämförbart med högpresterande enmotoriga turbopropflygplan som Daher-Socota TBM 900 eller Epic E1000 GX, enligt Future Flight

Bolaget inväntar nu att den internationella sportflygsorganisationen FAI ska godkänna rekorden.

Spirit of Innovation Foto: Rolls-Royce

Mest effektäta batteripacket

Flygplanet gjorde sin första flygning så sent som i september i år. Rolls-Royce hävdar att batteripacket är det mest effekttäta som någonsin har monterats inom flygindustrin.  

Läs mer: Rolls-Royce elektriska rekordflygplan har lyft

Spirit of Innovation utvecklas inom programmet ACCEL (Accelerating the Electrification of Flight), som är ett partnerskap mellan Storbritanniens departement för näringsliv, energi och industriell strategi, samt industrigruppen Innovate UK.

2026 ska Rolls-Royce leverera ett helelektriskt passagerarflygplan för inrikesflyg till det norska flygbolaget Widerøe. 

Här är en video från rekordflygningen:

The Spirit of Innovation breaks the world record from Rolls-Royce on Vimeo.

Om Spirit of Innovation 

Spirit of Innovation är ett elektriskt sportflygplan från Rolls-Royce, byggt på en kitsats kallad Sharp Nemesis NXT, designad av Jon Sharp. I originalutförande är det ensitsigt och drivs en sexcylindrig motor. 

Längd: 7 meter 

Batteri: Litiumjon, bestående av 6 480 celler. Uppgifterna om batteriets energikapacitet spretar, men verkar vara 72 kWh.

Systemspänning: 750 volt 

Motor: Tre elmotorer om totalt 400 kW 

Flygplanskropp: Sharp Nemesis NXT 

Teknikleverantörer: Rolls-Royce, Electroflight, Yasa, Aerospace Technology Institute.   

Johan Kristensson

Mer om: Elflygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt