Vi befinner oss i spanska Sitges (detta är innan coronapandemin stängde världen) för att få känna på 3008 i hybridutförande. Faktum är att modellen faktiskt kommer i två olika versioner. Dels Hybrid med framhjusldrift, dels som Hybrid4 med drivning på alla fyra. Jag får ratta är den senare vilket innebär att det är en 3008 med totalt tre motorer.
Drivlinan består av en 1,6 liters bensinmotor och denna får hjälp av två elmaskiner, en fram och en bak. Totalt innebär det att crossovern har hela 300 hästkrafter. För att driva de elektriska maskinerna har bilen batterier om 13,3 kWh, tillräckligt för 50 kilometers utsläppsfri färd. Systemet är smart och de dubbla maskinerna innebär att styrningen av fyrhjulsdriften kan göras väldigt bra.
När det kommer till utseendet är det inte mycket som skiljer Hybrid4-versionen mot den vanliga. Vi pratar om ett emblem med Hybrid4 samt en extra lucka för att dölja ladduttaget. Men annars inget. Och på insidan finns det en extraknapp för att komma till de flikar i infotainmentsystemet som är dedikerade för elektrifiering/laddning.
Det här är på inget sätt nedsättande – Peugeot har gjort ett bra jobb med att hålla bra nivå på design och interiörkvalitet. En sak som är värd att notera är att bagageutrymmet är snudd på intakt. Den inverkan som drivlinan har är att man inte kan ha ett extrahjul med ombord – samt att bränsletanken är något mindre.
På vägen
Jag körde 3008:an dagen efter att jag tillbringat tid i Peugeots mjuka e-2008, och jag var inte alls beredd på hur stor karaktärsskillnaden skulle vara. El-crossovern är komfortabel på gränsen till svampig och det tydliga fokuset ingenjörerna har haft är stadskörning och pendling. Den större 3008:an har bredare kompetens än så.
Peugeot var så pass säkra på sin sak att de släppte iväg oss på slingriga bergsvägar runtg Sitges samt en tur av den rejält bankade Autòdroma de Sitges-Terramar.
Det ska sägas att 300 hästkrafter är mer än nog. De dubbla elmotorerna i kombination med en bensinmotor gör att det går undan. Att elmotorerna ser till att täcka upp i registret där bensinmotorn är svag gör även att sitt till för att leverera en riktigt sportig upplevelse.
0-100 km/h klaras av på 5,9 sekunder. Det är inte länge sedan folk skulle ha skrattat åt tanken att en fransk kompaktsuv skulle kunna sprinta ifrån en Audi TT… Men tiden för tyska hånleenden är förbi.
Även när det börjar svänga håller hybrid-3008:n sig förhållandevis neutral. Men när man begär mer jädrar anamma av ekipaget så är växellådan lite för velig för att man ska känna sig modig nog för att våga vara allt för avancerad.
De lite dryga 350 kilo som elmaskiner och batterier tillför gör att bilen är tung, men till skillnad från ovan nämnda e-2008 har Peugeot nu lagt energi på att tygla vikten. Resultatet är gott och helt klart bättre än väntat – om än inte i nog för att det här ska vara en paradgren.
För dem som ifrågasätter den franska crossoverns kompetens vid sidan av asfalten kan jag säga att den hanterar det hela förträffligt. Vi fick tillfälle att besöka en lättare offroad-bana, och på denna visade eldrivlinan sin bredd. Trots brant uppför och löst underlag klarade bilen det hela galant. Och i de flesta fall löser elmaskinerna biffen utan att behöva besvära fossilmotorn. Så du ska vara en riktigt terrängälskande förare för att behöva titta på annat – om det nu är för offroad-egenskaper man vill ha av en suv.
Men trots plusbetyg på bergsvägar och lättare terräng, hybriddrivlinans paradgren är att erbjuda utsläppsfri färd. Just el-läget är det som är standard vid start och det är avslappnade kilometrar som gäller för den som inte stressar. Komforten är god och den adaptiva fjädringen gör sitt för att tygla extravikten som batterierna innebär.
Summerat
Hybriddrivlinan ger 3008 en fantastiskt låg utsläppssiffra. 29 gram koldioxid per kilometer är bra och tillsammans med kraften som elektrifieringen ger är det imponerande.
Men samtidigt är det för en familjecrossover, som det här är, snudd på onödigt mycket effekt.
En 3008 Hybrid4 startar på 475 700 kronor (förvisso har de stora kampanjer som kapar priset just nu). Om man i stället klarar sig på bara 225 hk kan man få en framhjulsdriven hybrid för 439 900 kr (dock lite mer sparsamt utrustad).
Privatköpare kanske har svårt att mäkta med Peugotprislappen, men för tjänstebilister innebär elektrifieringen att det är ett attraktivt alternativ. Och det kan mycket väl vara att elektrifieringen är det som gör att svenskarna 2020 får upp ögonen för årets bil 2017.
Peugeot 3008 Hybrid4
Pris: från 475 700 kr
Drivlina: 1,6 liter bensinmotor + två elmaskiner
Max effekt bensinmotor: 200 hk
Max effekt elmaskiner: 2x108 hk
Max systemeffekt: 300 hk
Max vridmoment system: 520 Nm
Toppfart på el: 135 km/h
Toppfart system: 240 km/h
Batterikapacitet: 13,2 kWh
Räckvidd på el (WLTP): 50 km
Årsskatt: 360 kr
Förmånsvärde: från 1501 kr
Bagageutrymme: 520 liter, 1 482 med fällda baksäten
Maximal dragvikt: 1 250 kg
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.