Nej, Neon är inte den artificiella människa vi har väntat på

2020-01-18 07:00  

Det finns gott om ensamma människor som skulle uppskatta att ha något mer avancerat än Siri och Alexa att prata med. Men de ska nog inte räkna med att få hjälp av Neon, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Den ska tydligen inte ses som någon digital assistent och saknar affärsmodell. Förutom då att den sägs kunna användas som en virtuell skådespelare, yogalärare eller personlig bankman.

Den är datorgenererad. Om man med datorgenererad menar en skannad version av en verklig människa.

Den sägs kunna tala 47 ziljarder språk, men brottas med att uttala fler än två stavelser åt gången.

Den påstås bygga på banbrytande teknik, men dess skapare nöjer sig med att mumla något om ”neurala nätverk”.

Jag talar om Neon, en avatar gjord av den Samsung-knutna startupen Star Labs. Neon var den stora snackisen på årets upplaga av teknikmässan CES, mest på grund av att den på sociala medier dagarna före mässan lanserades som en ”artificiell människa”.

För att demonstrera hur Neon kan visa olika känslouttryck drog Star Labs-representanter i reglage och tryckte på knappar, vilket var minst lika imponerande som när man justerar egenskaperna för den hjälte man vill spela som i ett tv-spel. När teknikjournalister fick ställa frågor till en Neon kändes det lika naturligt som att prata med en brödrost.

Något som verkligen hade slagit världen med häpnad hade varit om det visat sig att Star Labs chef, Pranav Mistry, i själva verket är en Neon.

Ska kunna delta i en konversation

Han känns nämligen som en artificiell människa, framavlad för att hålla Ted-föreläsningar med utopiska löften om framtiden. Han är bara 38 år, men har redan hemmet fyllt av ”manligt geni”-pokaler, trots att han mest är känd för att ha utvecklat Galaxy Gear. Alltså Samsungs undermåliga ”vi-måste-också-ha-en-Apple-Watch”.

När jag kommit så här långt i texten har solen hunnit gå upp, himlen är blå och en flock sidensvansar leker utanför fönstret. Jag får väl tolka det som de högre makternas uppmaning att försöka se Neon från den ljusa sidan.

Okej, löftet om Neon är att Star Labs ska kunna generera en datorfigur som ser ut som, och beter sig som, en verklig människa. Till skillnad från de deepfake-liknande varianter som företaget hade släpat med sig till CES i Las Vegas ska figuren kunna delta i en konversation så övertygande att vi kan betrakta den som en vän att anförtro sig åt (även om det – med tanke på att Neon enligt Pranav Mistry ska processa den här informationen i molnet – går att fundera över vem som har tillgång till hemligheterna).

Läs mer: Tio frågor (och svar) om framtidens teknik från CES 2020

Det finns gott om ensamma människor som skulle uppskatta att ha något mer avancerat än Siri och Alexa att prata med. Under alla lager av hajp och science fiction-klichéer som tynger ner Neon finns det något sympatiskt i det.

Men, och nu är visst min ranson av tillmötesgående tömd för dagen, är det verkligen någon som tvivlar på den här framtiden? Det finns inget som tyder på att vetenskapen måste förstå hur alla skrymslen och vrår i hjärnan fungerar, eller att vi måste begripa hur medvetande uppstår, för att skapa artificiella varelser som kan inbilla oss att de är verkliga.

”Hade ingen aning om att hon talade med en dator”

Faktum är att det redan har hänt, som när Google under en uppseendeväckande konferens lät sin virtuella assistent ringa till en frisersalong och boka klipptid. Människan som tog emot samtalet hade vad vi vet ingen aning om att hon talade med en dator.

Att vi inom några år, eller inom några decennier, kommer att kunna konversera förhållandevis fritt med det Star Labs kallar artificiella människor är inget djärvt påstående.

Att det blir Star Labs som levererar dem känns dock betydligt mer diskutabelt. Pranav Mistry må ha sin vision klar för sig, men har än så länge inte lyckats övertyga någon utanför Samsung om att han vet hur han ska göra verklighet av den.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt