Hajpad halvledartillverkare riskerar konkurs: "Fler kommer att drabbas"

2021-07-16 12:30  

Den kinesiska chiptillverkaren Tsinghua Unigroup har inga pengar för att betala sina skulder och tvingas nu i konkurs – alternativt rekonstruktion. Experter säger till Ny Teknik att fler halvledarbolag kommer att gå samma väg.

Tsinghua Unigroup ägs av till stor del av det prestigefyllda Tsinghuauniversitet i Peking och har setts som ett av Kinas främsta hopp på halvledarfronten, inte minst efter att Wuhan Hongxin Semiconductor Manufacturing Co. (HSMC) lade ner sin verksamhet tidigare i år.

Läs mer: Det skulle bli landets främsta halvledarfabrik – avskedar nu alla anställda

Att flera framstående halvledarbolag får problem ungefär samtidigt behöver dock inte vara jätteallvarligt för landets långsiktiga satsning på industrin, utan faktum är att ännu fler bolag sannolikt kommer att misslyckas framöver. Det säger Klas Moreau, vd för ZeroPoint Technologies i Göteborg, till Ny Teknik.

– Kina är duktiga på att skapa en spelplan där flera företag konkurrerar sinsemellan inom samma område, trots att de i vissa fall delvis har gemensamma ägare. Somliga satsningar faller väl ut medan andra inte blir lika framgångsrika. Nyckeln till framgång i halvledarindustrin är att hitta rätt personer, både vad det gäller teknik, kompetens och entreprenörskap, och vi kommer garanterat att få se ännu fler satsningar som går i stöpet, just på grund av att man misslyckas med dessa delar, säger Klas Moreau.

Stopp för uppköp

Tsinghua Unigroup gjorde 2015 ett försök att köpa den amerikanska chiptillverkaren Micron – en affär som dock gick i stöpet efter att USA satte stopp, med hänvisning till att köpet skulle kunna innebära tekniköverföring som riskerar att skada landet. Samma år gjorde bolaget även ett försök att köpa den taiwanesiska halvledartillverkaren TSMC – något som också misslyckades. Det skriver SCMP.

Läs mer: ”TSMC:s mest avancerade halvledarutveckling flyttar inte från Taiwan”

Ett av de bolag som faktiskt har lyckats med att attrahera både kapital och kompetens är Kinas största chiptillverkare Semiconductor Manufacturing International Corporation, SMIC. I december rekryterade SMIC exempelvis chefen för TSMC:s forskning och utveckling, och bolaget har även rekryterat andra TSMC-alumner till toppositioner. 

Läs mer: Kinas hetaste mobilbolag ska lära 3G i Sverige

– Precis såhär gjorde ju även Huawei och ZTE när de tog rygg på Ericsson och Nokia. Genom att rekrytera nyckelkompetens från sina konkurrenter så kan man snabbt bygga upp sin verksamhet och ibland även kliva förbi konkurrenterna. Detta modus operandi fungerar också inom halvledarindustrin, även om den här industrin är mycket komplicerad. Här handlar det ju om att tämja naturkrafter i form av fysiska lagar, säger Klas Moreau.

Stora intäkter från kinesiska staten

Enligt en studie från 2019 av organisationen OECD var Tsinghua Unigroup den chiptillverkare som då mottog mest statligt stöd bland de 21 globala chiptillverkare som studerades. Över 30 procent av bolagets intäkter kom från den kinesiska staten.

Nu riskerar alltså Tsinghua Unigroup konkurs, eller åtminstone rekonstruktion, efter att statliga Huishang Bank lämnat in en konkursansökan till en tingsrätt i Peking. Enligt kinesisk lag är målet att först försöka uppnå en företagsrekonstruktion, men om inte det lyckas så väntar konkurs.

Läs mer: ”Att köa för att köpa en dator blir det nya normala”

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt