Det skulle bli landets främsta halvledarfabrik – avskedar nu alla anställda

2021-03-03 13:23  

Wuhan Hongxin Semiconductor Manufacturing Co. (HSMC) skulle bli en av Kinas mest framgångsrika chiptillverkare. Bolagets vd rekryterades från TSMC i Taiwan och har haft kinesiska staten i ryggen – men nu har bolaget givit upp och avskedat alla medarbetare.

HSMC grundades 2017 och planen var att investera 128 miljarder yuan, motsvarande 160 miljarder kronor, i en produktionsanläggning för chiptillverkning.

Fabriken skulle vara en viktig del av Kinas ambitiösa satsning Made in China 2025 – ett strategiskt program för att vidareutveckla tillverkningssektorn i Kina, utfärdad av premiärminister Li Keqiang och hans kabinett i maj 2015.

När fabriken skulle vara uppe i full produktion så var tanken att detta skulle skapa 50 000 jobb, direkt och indirekt, enligt Telecompaper.

Läs mer: Därför får chipbristen bilindustrin att sluta rulla 

Hade överdrivit tekniska kapaciteten

HSMC hade till en början starkt stöd av Wuhans regionala myndigheter men i november 2019 fick bolaget en dom mot sig vilket hindrade HSMC att bygga fabriken på det planerade området. Ett halvår senare fick bolaget likviditetsproblem och vilket ledde till att flera underleverantörer inte fick betalt. Det skriver det kinesiska mediehuset Caixin, som är känt för sin undersökande journalistik.

Läs mer: ”2025 ska Europas datorchip vara bäst i världen” 

En undersökning visade att HSMC också kraftigt hade överdrivit fabrikens tekniska kapacitet. Bolaget själva hävdade att man hade skaffat spjutsspetsteknik i form av litografimaskiner från ASML i Nederländerna och att maskinerna var de mest avancerade som någonsin hade importerats till Kina, men analytiker menade att HSMC bara fått en av flera importerade maskiner för produktion av 7 nanometers kiselchip.

Läs mer: Tyskland vill mobilisera 500 miljarder till europeisk halvledartillverkning

Som Ny Teknik tidigare har berättat finns det stora utmaningar för de aktörer som vill lyckas med halvledarproduktion.

– Det räcker inte med en stark investeringsvilja för att konkurrera om de enorma kiselproduktionsvolymerna. Det krävs även sällsynt kunskap och förmåga för att bemästra, som är svår att samla för att lyckas, säger Klas Moreau, vd på Zeropoint Technologies, till Ny Teknik.

Enligt kinesisk media finns inga planer på att återuppta verksamheten i framtiden.

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt