Betala bussbiljetten med ”ansiktet” – lösning för dem utan bank-id

2021-06-03 10:36  

Att betala köp med hjälp av ansiktsigenkänning – det är en av fyra vinnare i en innovationstävling om digitala betaltjänster. Vinnarna får dela på 7,7 miljoner kronor.

Att kunna betala med hjälp av ansiktsigenkänning är inte ovanligt för den som har mobilt bank-id, men för den som inte har, eller kan få, sådan identitetshandling så krävs någonting annat.

Det var utgångspunkten för Funktionsrätt Skåne, en paraplyorganisation för ett 40-tal skånska föreningar och organisationer för personer med funktionshinder.

Deras lösning är att använda elektronisk legitimation från Freja e-id Group – ett företag som utfärdar elektroniska id-handlingar men inte samtidigt kräver att användaren har ett bankkonto.

Läs mer: PTS vill se ett Swish för alla – ”Betaltjänster måste bli enklare”

– Personer med funktionsnedsättningar har ofta svårt att få mobilt bank-id, men måste likväl betala sina biljetter på buss och tåg. Med hjälp av Freja och företaget Begripsam ska vi nu ta fram en prototyp för hur användare kan genomföra biljettbetalningar hos Skånetrafiken genom att matcha sitt ansikte mot en bild som har laddats upp till Freja, säger Thomas P Larsson, som är kanslichef på Funktionsrätt Skåne, till Ny Teknik.

Svårt att använda Skånetrafikens biljettsystem

Thomas P Larsson säger att många personer med funktionsnedsättning har svårt att använda Skånetrafikens biljettsystem, och att det var därigenom som själva idén till projektet föddes.

– Vi ser att den lösning som vi nu skapar en prototyp för kan användas på fler ställen än på Skånetrafiken, men man får ju börja någonstans, säger Thomas P Larsson.

Läs mer: Mardrömsstart – därför kraschade Skånetrafikens nya biljettsystem

Projektet är ett av fyra vinnare i Post- och telestyrelsens innovationstävling. PTS har sedan 2010 arrangerat 17 innovationstävlingar om allt från arbetsmarknad och fritid till e-handel. Genom åren har myndigheten stöttat sammanlagt 181 projekt med närmare 264 miljoner kronor. I år var temat betaltjänster för alla.

Övriga vinnare var HiQ International, Intuicell och JE Marketplace Solutions. Tillsammans får de fyra vinnarbidragen dela på prispengen om 7,7 miljoner kronor.

  • HiQ Internationals projekt kallas för betalningsbrevlåda, och innebär att alla betalningar – oavsett kanal – ska kunna göras på ett ställe och på lika villkor.
  • Intuicell utvecklar en identifieringstjänst som tillåter säker och trygg identifiering av slutanvändaren genom enbart röst och biologiskt inspirerad ai.
  • JE Marketplace Solutions vann genom betaltjänsten Treddy som ska skapa en tryggare och enklare begagnathandel.

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt