USA:s militär har inte försökt att kommunicera med ufon

2022-05-18 13:42  

Den amerikanska kongressen har för första gången på över 50 år hållit en utfrågning om ufon. Här är allt du behöver veta.

På tisdagen hölls en utfrågning kring rapporter om oidentifierade flygande föremål (ufon) i den amerikanska kongressen. Att så sker hör knappast till vanligheterna. Enligt The Washington Post var det över 50 år sedan som representanter för den amerikanska staten gav offentliga vittnesmål gällande utredningar kring ufon.  

Varför har plötsligt ufon blivit en så stor grej? 

Det hör främst ihop med Pentagons ufo-rapport som släpptes i fjol, ett antal videofilmer från militären som visar oidentifierade föremål och som bekräftats vara äkta av Pentagon samt tidningen New York Times avslöjande från 2017 om att det inom Pentagon sedan 2007 existerat ett hemligt ufo-program (Advanced Aerospace Threat Identification Program (AATIP), numer omdöpt till UAPTF, arbetsgruppen för oidentifierade fenomen i atmosfären) 

Vad framkom under ufo-utfrågningen? 

Att den amerikanska militären varit när att kollidera med ufon vid elva tillfällen, men att inga kollisioner skett, berättade Scott Bray, biträdande chef för marinens underrättelsetjänst. Militären har heller aldrig försökt att kommunicera med eller beskjutit objekten. 

Företrädare meddelade också att de är tveksamma till att den handfull iakttagelser som det inte finns en tydlig förklaring till skulle peka mot någon sofistikerad hemlig militärteknik från Ryssland, Kina eller någon annan motståndare till USA. 

På frågan om amerikanska utredare funnit några vrak från objekt som undersökts svarade Scott Bray att de inte hittat några som inte verkar ha jordiskt ursprung. Det finns inga fysiska bevis för att besökare från andra världar har besökt jorden.

Biträdande chefen för Naval Intelligence underrättelsetjänst, Scott W. Bray, under den öppna utfrågning om ufo:n. Foto: Rod Lamkey - CNP / MEGA

Det finns heller inga specifika sensorer för att upptäcka utomjordiskt liv, konstaterade Ronald S. Moultrie, avdelningschef för försvaret för underrättelseverksamhet och säkerhet. De sensorer som registrerat ufon är desamma som används för vanlig underrättelseverksamhet. Att statliga företrädare tidigare varit försiktiga kring att tala offentligt om ufon handlar mycket om att en ovilja att avslöja för mycket kring vilken förmåga dessa sensorer har. 

Det visade även flera filmer, bland annat en där ett sfäriskt objekt svepte förbi ett F-18 stridsflygplan.  

– Jag har ingen förklaring till vad det här specifika objektet är för något, sa Bray enligt The Washington Post. 

Efter den offentliga delen av utfrågningen hölls även en stängd del, där bland annat sensorers förmåga avhandlades mer i detalj. 

Varför har antalet ufo-observationer ökat de senaste åren? 

Så väl Bray som Moultrie förklarade att militären vill förändra kulturen kring ufo-rapportering. Personal uppmanas numer att rapportera när de ser något ovanligt. Ufo-rapporten från i fjol konstaterade att de klusterartade betraktelserna runt amerikanska militäranläggningar kan ha att göra med bias. När stigmat kring att rapportera ufo:n motverkas ökar helt enkelt rapporteringarna.

Fakta: Vanliga frågor om ufo

Vad är ett ufo?

Ett flygande föremål som man ännu inte lyckats identifiera. Det finns fortfarande ufo-observationer som saknar förklaring, men däremot inga bevis för att utomjordiska varelser har besökt vår planet.

Vad står ufo för?

Unidentified Flying Object på engelska, vilket på svenska översätts till oidentifierat flygande föremål.

Vad är UAP?

Inom den amerikanska militären använder man inte beteckningen ufo, utan UAP som står för Unidentified Aerial Phenomenon, vilket alltså implicerar att det inte behöver röra sig om ett fysiskt objekt utan till exempel ett ljusfenomen.

Johan Kristensson

Mer om: Ufo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer