Ta hissen upp till rymden

2009-11-06 13:55  

Ett viktigt steg för att i framtiden kunna åka hiss till rymden har nu tagits. Ett forskarlag kunde överföra energi via en laser till en robot som klättrade upp längs en kilometerlång kabel.

Ett av de svåra och många problemen med att bygga en rymdhiss är energiförsörjningen. Men nu har ett forskarlag från amerikanska Laser Motive visat att det går att överföra kraften som behövs med en laser.

Vid en tävling drog sig deras robot för egen maskin 900 meter upp, längs en kabel som hängde under en helikopter, på knappt fyra minuter.

Som energikälla användes en markplacerad laser på 400 watt som riktades mot solpaneler på den eldrivna klättrande roboten.

Det hela utspelades den här veckan vid Dryden Flight Research Center i USA som är mest känt som landningsplats för rymdfärjan.

Där anordnades ett delmoment i tävlingen Space Elevator Games som syftar till att utveckla teknik för att i framtiden kunna bygga en rymdhiss.

Den aktuella tävlingen som sponsras av Nasa och The Spaceward Foundation heter Power Beaming Competition där första priset är sju miljoner kronor. För att vinna det krävs en ”hiss” som tar sig upp en kilometer med en fart av minst fem meter per sekund och bara använder energi som överförs från marken.

Den robot som nu åkte upp längs den hängande kabeln färdades med nästan fyra meter per sekund. Det gör att forskarna vid Laser Motive nu kvalificerat sig för att kunna vinna tävlingens andrapris på sex miljoner kronor där hastighetskravet är minst två meter per sekund.

Även om det handlar om high-tech så använde Laser Motive en del oväntade komponenter. Drivanordningen som drog upp roboten längs kabeln har modifierade hjul från ett skateboard och lasern riktades med hjälp av spelkontrollen från en X-Box, skriver AP.

Rymdhissar är en gammal science-fictiondröm som ingen ännu vet om den kan realiseras. Men den lyckade tävlingen ökar i alla fall förhoppningen om att energifrågan kan lösas.

Syftet med rymdhissar är att på ett billigt sätt kunna transportera både människor och varor via en kabel som förbinder jorden med en geostationär rymdstation.

Men Laser Motive har inte främst utvecklat sin teknik för rymdhissar. Deras mål är att ta fram en kommersiell teknik som kan användas redan nu. Exempel är, enligt företagets webbplats, kraftöverföring där man inte kan eller vill använda kablar. Eller som drivkälla för landfordon, flygfarkoster, luftskepp och satelliter.

(Hissens fart korrigerad 10/11)

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer