Svenskar i topp bland Marsaspiranter

2013-05-13 11:06  
2023 är planen att de första människorna ska börja flytta till Mars. Foto: Mars One

78 000 människor är beredda att resa till Mars med enkel biljett med det kontroversiella projektet Mars One. Av dem hör två svenskar till de mest populära, framröstade på projektets webbsajt.

Anders, 51 år, från Sverige är den mest populära bland dem som hittills anmält sitt intresse för en enkel resa till Mars. Resorna planeras starta 2023 inom ramen för projektet Mars One. Enligt projektets webbsajt har Anders en populäritetspoäng på 1,9 miljoner, med ett rejält avstånd till tvåan Katie från USA på 1,2 miljoner. Exakt vad poängen är grundad på är dock oklart.

De sökande, hittills totalt 78 000 varav tolv från Sverige – tio män och två kvinnor, blir också betygsatta av sajtens besökare. Bland dem med högst betyg av alla sökande rör sig Rickard, 39 år från Sverige, upp och ner mellan de översta platserna.

I sin presentationsvideo säger Anders att han ofta känt att han "inte hör hemma här men där, ute i rymden", medan Rickard säger att han "gjort allting en människa skulle kunna önska på den här planeten och är redo att åka till nästa".

Projektets förhoppning är att en halv miljon människor från hela världen ska ha anmält sitt intresse när tiden går ut i slutet av augusti. En urvalsprocess som pågår till 2015 ska ge 28 till 40 kandidater som då påbörjar en sju år lång träning för uppdraget.

Finansieringen av projektet Mars One, som presenterades i juni 2012, är baserad på intäkter från en tillhörande dokusåpa, och det slutliga valet av den grupp som först reser till Mars är tänkt att göras av tittarna.

Projektet har mött kritik främst när det gäller etiska aspekter. Få hävdar att det skulle vara tekniskt ogenomförbart, även om det uppenbart balanserar på gränsen till det praktiskt möjliga med hänsyn till tidplanen.

För alla tekniska huvudkomponenter, från uppskjutningsraket och landare till kommunikation och rymddräkter, finns tilltänkta leverantörer.

Mars One

Holländskt projekt som syftar till att etablera en bosättning på Mars med start 2023. Någon möjlighet till återresa till jorden är inte planerad.

Projektet leds av entreprenören Bas Lansdorp och drivs som en stiftelse utan vinstsyfte.

Det är tänkt att finansieras med intäkter från en tillhörande dokusåpa. Kostnaden för de fyra första astronauternas resa uppskattas av Mars One till sex miljarder dollar.

Mats Lewan

Mer om: Mars Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer