Större hona kan få denna fisk att överge sina ägg

2018-08-29 09:50  
Hos de långsmala och rörnosade kantnålsfiskarna är det hanarna som tar emot honornas ägg, blir gravida och föder nya fiskar. Foto: Roberto Pillon/Wikimedia Commons

Om en kantnålshane träffar en mer lockande hona än den han nyligen parat sig med är han beredd att göra sig av med sina ägg, visar ny forskning.

Hos de långsmala och rörnosade kantnålsfiskarna är det hanarna som tar emot honornas ägg, blir gravida och föder nya fiskar. Det har visat sig vara en långt ifrån okomplicerad process.

Enligt en ny svensk och portugisisk studie kan en svartrandig kantnålsfiskshane, Synganthus abaster, som möter en hona som överträffar den som han nyligen har parat sig med göra sig av med sina ägg. Hanen kan förkorta graviditeten och förse fostren med mindre resurser så de blir mindre fiskar, allt för att så snabbt som möjligt kunna para sig med en större, mer åtråvärd, honan.

Läs mer: Okända fiskarter på 150 meters djup ska undersökas

”Efter exponering för dessa extremt attraktiva honor producerade hanarna mindre avkommor i mer heterogena kullar och visade en högre grad av abort av spontan avkomma” skriver forskarna i abstrakt till studien som har publicerats i Procedings of the Royal Society Biological Sciences.

Forskarna kallar detta för ”Tjejen i rött-effekten”, efter filmen med samma namn från 1984.

Frågan som fortfarande förbryllar forskarna är om det är hanen själv som väljer att strunta i sina ägg, eller om den nya honan på något sätt påverkar skeendet.

Mer om studien

Studien "Woman in Red’ effect: pipefish males curb pregnancies at the sight of an attractive female" har publicerats i "Procedings of the Royal Society Biological Sciences"

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer