Spänn fast dig – såhär snabbt är mobilsurf på 5g-nät

2019-05-24 14:50  
Mätaren i hastighetsmätar-appen gick i taket. 5g var alldeles för snabbt. Foto: TT

Ett videoklipp från en amerikansk operatör ger en försmak av hur fort nästa generations mobilnätverk kan bli. Spoiler: Det går undan rejält på en 5g-lina.

Sverige står fortfarande i startgroparna för utbyggnaden av 5g-nät. Men i andra delar av världen, som i USA, har tekniken redan tagits i bruk, om än i begränsad omfattning.

Den amerikanska operatören Verizon har hittills tagit 5g-nätverk i bruk i delar av Chicago och Minneapolis. En av företagets anställda, George L. Koroneos, har spelat in en video som visar hur snabbt det nya 5g-nätverket kan vara.

Digital hastighetsmätare räcker inte till för 5g

Testet gjordes med en Samsung Galaxy S10 5g och appen Speedtest, som används för att mäta mobilanslutningens hastighet. Under demonstrationen når mobilen som högst en nedladdningshastighet på 1.098 megabit per sekund - ett resultat som appen har svårt att visualisera eftersom den digitala mätaren bara går upp till 1.000 Mbit/s.

Viktigt att poängtera är att det är ytterst få som i dagläget ens har tillgång till den här typen av nätverk - och 5g-telefoner att använda i dessa. Men testet ger ändå en försmak av som kan vänta när 5g-tekniken har rullats ut även på våra breddgrader.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer