ENERGI

Microsoft i jätteaffär om 10,5 GW förnybar el

AI-modeller och datacenter kräver stora mängder energi.

It-bjässen Microsoft satsar på ny förnybar elproduktion som ska byggas i USA och Europa. Enligt de inblandade företagen är avtalet det största någonsin i sitt slag.

Publicerad Uppdaterad

Digitalisering av samhällen och användning av artificiell intelligens är två globala trender som gör att efterfrågan på elektricitet ökar.

Nu har Microsoft tecknat ett så kallat PPA-avtal med kanadensiska Brookfield. PPA står för ”power purchase agreement” och innebär att prisnivån på el läggs fast långsiktigt.

I det här fallet spänner avtalet över fem och omfattar 10,5 GW förnybar elproduktion. Det är nära åtta gånger större än det hittills största PPA-avtalet mellan företag, skriver Brookfield i ett pressmeddelande.

Enligt Financial Times gäller överenskommelsen 10 miljarder dollar, vilket motsvarar nära 110 miljarder kronor.

Datacenter väntas sluka dubbelt så mycket el

Brookfield ska tillföra ny förnybar elproduktion om 10,5 GW mellan 2026 och 2030 i USA och Europa. Det finns även en möjlighet att överenskommelsen utökas, både i termer av effekt och länder, till exempel till Asien, Indien och Latinamerika.

Avtalet fokuserar inte bara på vindkraft och solkraft, utan även på nya utsläppsfria tekniker, skriver Brookfield, utan att precisera vad det rör sig om.

Intresset för artificiell intelligens har exploderat på senare tid, men samtidigt finns farhågor om de stora energimängder som krävs, och utsläppen som elproduktionen orsakar. Internationella energirådet, IEA, varnade nyligen för att datacenter år 2026 kan behöva mer än 1 000 TWh per år globalt. Det är mer än dubbelt så mycket som de behövde 2022 och ungefär lika mycket som hela Japans elanvändning.

Microsofts mål är att all el som bolaget använder ska matchas av lika stora elköp från energikällor med nollutsläpp vid 2030.