FARKOST

Här är USA:s nya ”rockande” undervattensdrönare

en undervattensfarkost.
Farkosten är inspirerad av rockan.

En stor obemannad undervattensfarkost konstruerad av försvarsbolaget Northrop Grumman har testats i havet utanför Kalifornien. Projektet kallas Manta Ray och inspirationen är hämtad från rockorna.

Försvarsjätten Northrop Grumman har utvecklat en ny undervattensfarkost åt den amerikanska myndigheten Darpa (Defense Advanced Research Projects Agency). Farkosten är en obemannad drönare inspirerad av broskfisken manta, ett släkte inom överordningen rockor.

Arbetet med projektet kallat Manta Ray har varit pågående ett tag, och nu har farkosten testats i havet. Testerna ägde rum i februari och mars utanför Kalifornien.

Farkosten är en UUV (uncrewed underwater vehicle), alltså obemannad och tänkt för undervattensaktiviteter. Den kan delas upp i moduler för att fraktas över land till den vattenkropp där den ska användas och sedan sättas ihop på plats.

Kan lägga sig för ankar för att vila under ytan 

Exakta dimensioner för undervattensdrönaren har inte offentliggjorts, men i en av bilderna som publicerats syns den tillsammans med en mindre båt vilket ger en fingervisning om storleken.

en undervattensfarkost och en röd båt.
Farkosten är obemannad och kan delas upp i moduler för frakt.

Den ska vara utrustad med ett system för effektiv undervattensframdrivning och sensorer som möjliggör detektionen av faror under vattnet. Farkosten ska också kunna lägga sig för ankar och gå in i en sorts viloläge medan den är kvar under vattenytan.

Att den går att dela upp i moduler och kan fraktas via land gör att man också slipper specialbyggda hamnar och att man kan ta sig snabbare till områden där hot har upptäckts, skriver tidskriften Interesting Engineering.

– Att skicka farkosten direkt till avsedda driftområden sparar energi som annars skulle förbrukats under transporten. När farkosten är utplacerad använder den en effektiv glidning som bygger på flytkraft för att röra sig genom vattnet, säger Kyle Woerner, programansvarig på Darpa, i ett pressmeddelande

Två personer på en undervattensfarkost.
Kyle Woerner, till höger, och en anställd på Northrop Grumman på farkosten.

Darpa skriver i pressmeddelandet att poängen är att utveckla och demonstrera en ny klass av UUV som klarar olika sorters marina miljöer. Målet är en farkost med lång varaktighet, som klarar långa sträckor och som kan bära med sig nyttolaster. Darpa arbetar med den amerikanska flottan för vidare tester.