Solvärmd ugn för 50 kronor

2009-04-16 11:29  

En soldriven ugn för att laga mat och koka vatten kostar bara 50 kronor. Den ska användas i utvecklingsländer och har belönats med 600 000 kronor i en klimatpristävling.

Norrmannen Jon Bøhmer har konstruerat en soldriven ugn som ska kunna förbättra livet för miljontals människor runt om i världen.

Den heter Kyoto Box och vann första pris i ”FT Climate Change Challenge” som är en tävling för uppfinningar som kan bromsa klimatförändringarna.

Solugnen som kostar ungefär 50 kronor att tillverka är byggd av två pappkartonger, lite aluminiumfolie och ett plastlock.

Den ena lite mindre kartongen där kokkärlet placeras har helt svartmålade innerväggar. På den placeras ett plastlock som släpper igenom solljuset och samtidigt bevarar värmen i ugnen.

Ugnen placeras sedan i en något större låda där mellanrummet mellan lådorna fylls med isoleringsmaterial som kan var exempelvis gräs eller tidningspapper.

De uppvikbara locken på ytterlådan har dessutom täckts med aluminiumfolie som reflekterar solljuset ner i ugnen.

Enligt Jon Bøhmer blir ugnen ganska snabbt uppvärmd till 80 grader Celsius och kan koka upp tio liter vatten på några timmar.

Värmen räcker gott och väl till för att laga mat och desinficera vatten, men den når inte stektemperatur.

Idag beräknas omkring tre miljarder människor vara beroende av öppen eld för att laga sin mat och värma vatten, skriver CNN.

En stor del av det bränsle som går åt är kvistar, grenar och träd som främst samlas in av kvinnor och barn som tvingas ut på ibland dagslånga vandringar för att leta ved.

Det är både oekonomiskt och bidrar till den skogsskövling som leder till en lång rad olika miljöproblem.

Då bränsle är en bristvara leder det också till att många barn både blir sjuka och dör då elden inte räcker till för att koka förorenat vatten.

Dessutom är röken från vedeldade kokplatser ett stort problem som orsakar många luftvägssjukdomar.

Idén bakom solugnen är inte nymen Jon Bøhmers konstruktion kan bli den första som når en massmarknad.

Planerna är stora.

– Allt handlar om uppskalning, det är ingen mening att skapa något som bara kan hjälpa några miljoner människor, säger Jon Bøhmer till Financial Times som sponsrat klimatävlingen.

Sedan många år bor Jon Bøhmer i Kenyas huvudstad Nairobi där han driver sitt företag Kyoto Energy som utvecklar miljövänlig teknik för utvecklingsländer.

I Nairobi finns också en fabrik som kan tillverka över två miljoner solugnar varje månad, skriver Financial Times.

Jon Bøhmer har även utvecklat en lite mer robust, men ändå lika billig, version av sin ugn. Den är av plast och ska tillverkas i 10 000 exemplar som ska testas i ett tiotal länder i Asien och Afrika.

Trots att ugnen kostar 50 kronor att tillverka hoppas Jon Bøhmer att den ska kunna delas ut gratis.

Då solugnen ersätter vedeldning räknar Jon Bøhmer med att kunna sälja utsläppsrätter på den globala marknaden som ska kunna finansiera både tillverkning och distribution, skriver Financial Times.

Jan Melin

Mer om: Solenergi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer