Populärteknik

Simmande ”robot-stim” ska leta efter utomjordiskt liv

Foto: Nasa JPL
Foto: Nasa JPL

En svärm av simmande robotar som letar efter utomjordiskt liv. Nu har Nasa visat ett koncept kallat ”SWIM” som är tänkt att utforska Jupiters och Saturnus månar.

Publicerad

Jakten efter liv i rymden har pågått länge. På Nasa tänker man att simmande mikro-robotar ska kunna göra jobbet. Där har ett nytt koncept kallat ”Sensing With Independent Micro-Swimmers” nu fått grönt ljus att fortsätta utvecklas.

Bakom konceptet står Nasa Jet Propulsion Laboratory och Ethan Schaler vars team nu får 600 000 dollar för att gå till prototypstadiet.

Den stora skillnaden mellan detta koncept och många andra som Nasa laborerar med är att det här handlar om enheter som är väldigt små. Det innebär att en tänkt rymdsond kan ha flertalet robotar lastade.

Målet för dessa SWIM-robotar är Jupiters måne Europa och Saturnus dito Encleadus. Två månar som har tros ha oceaner under ett täcke is och där den senare beskrivs som en av de mest troliga platserna i solsystemet för främmande mikrobiellt liv.

– Min tanke är, var kan vi ta en minirobot och använda den på ett intressant sätt för att utforska vårt solsystem. Med en svärm av små simmande robotar kan vi utforska mycket större volymer av havsvatten och förbättra våra mätningar genom att ha multipla robotar som samlar data i samma område, säger Ethan Schaler i ett uttalande.

Månlandare på isen

Själva rymduppdraget de ska utföra låter minst sagt fascinerande. I första stadiet ska en månlandare landa på ytisen. Denna skickar ut en sond som medels värme ska smälta en tunnel genom isen ner till det flytande vattnet. Väl där ska sonden öppnas och 50 simmande robotar påbörja sitt uppdrag att utforska oceanen.

Varje robot är kilformad och runt tolv centimeter lång. Utöver att ha drivlina samt sensorer för att kunna simma och navigera har den även vetenskaplig utrustning med ombord för att mäta temperatur, salthalt, syra, tryck samt andra kemikalier.

Om robotarna förflyttar sig som stim kan de mäta saker som temperatur och salthalt genom att överlappa data och på så sätt minimera fel.

De simmande robotarna är fascinerande, men är än så länge inte inkluderade i något Nasa-uppdrag. De pengar man nu har fått ska användas för att bygga och testa prototyper av robotarna.