Semesterby får all el från havsvattnet

2013-04-24 10:01  

Ett havsvärmekraftverk som utnyttjar skillnaderna i vattentemperatur ger tio megawatt el och blir störst i sitt slag.

Amerikanska Lockhead Martin ska konstruera ett kraftverk som utnyttjar temperaturskillnaderna i havet för att producera el för en semesterort på ön Hainan i södra Kina.

Enligt ett pressmeddelande blir anläggningen som producerar tio megawatt världens största som använder tekniken Ocean Thermal Energy Conversion, OTEC.

Den planerade anläggningen blir första steget i ett utvecklingsprojekt som ska leda till havsvärmekraftverk som kan ge 100 megawatt.

Det som utnyttjas är de stora temperaturskillnaderna mellan ytvatten och vatten på större djup.

Tekniken går ut på att via en värmeväxlare använda det varma ytvattnet för att förånga ammoniak som driver en turbin som via en generator producerar elektricitet. Kallt vatten som pumpas upp från djupen kondenserar sedan tillbaka ammoiakångan till flytande form via en ytterligare värmeväxlare.

Företaget som beställt kraftverket är det thailandbaserade Reignwood Group som specialiserat sig på att uppföra lyxiga semesteranläggningar.

Målsättningen för den kinesiska anläggningen är att den ska bli "energineutral" och alltså producera lika mycket energi som den förbrukar.

Till skillnad mot andra förnyelsebara energikällor som vind- och solkraftverk kan ett havsvärmekraftverk producera el dygnet runt under årets alla dagar.

OTEK-tekniken bedöms vara speciellt lämplig för öar och kustområden dit det är dyrt att transportera bränsle för energiproduktion.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/lfrWE61EeQY?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer