Se solförmörkelsen 2010 från Paranal

2009-09-15 23:00  

Svenska astronomiska sällskapet ordnar en solförmörkelseresa till Atacama­öknen i juli 2010.

Totala solförmörkelser är minsann inga dussinföreteelser. Senast en total förmörkelse kunde ses i Sverige var den 30 juni 1954, och det händer inte igen förrän den 16 oktober 2126.

Nej, solförmörkelser är exklusiva begivenheter, och faktum är att observationer av dem många gånger lett till häpnadsväckande vetenskapliga genombrott. Genom solförmörkelsen 1918 kunde exempelvis astronomenArthur Eddington bekräfta att ljus verkligen böjdes av i närheten av masscentra, precis som Einstein förutsagt i sin allmänna relativitetsteori.

Söndagen den 11 juli 2010 inträffar en total solförmörkelse som endast kan ses från östra Stilla havet och Sydamerika. Men varför inte resa dit och vara med om det sällsynta celesta skådespelet?

Svenska astronomiska sällskapet anordnar tillsammans med Thabela Travel en solförmörkelseresa, där man under 24 dagar besöker Patagonien i Argentina och Esos (Euroåpeiska sydobservatoriet) observatorium Paranal i Atacamaöknen i Chile. Den som är intresserad av antik astronomi kan dessutom förlänga resan med ett besök i inkastaden Machu Picchu i Peru.

Det gäller dock för deltagarna att ha välfylld plånbok. Resan kommer att gå på minst 50 000 kronor per person i dubbelrum. Mer information kommer under astronomidagarna 24–26 september.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer