Professor dissar kokosolja – ”något av det värsta du kan äta”

2018-08-22 12:57  
Foto: Jeff Blackler/REX/IBL

Flera har varnat för att överkonsumtion av det populära livsmedlet inte är bra.

Det var under ett tal på Harvard universitet som professorn Karin Michels varnade för konsumtion av kokosolja och hävdade att det är ”något av det värsta du kan äta”, samt kallade livsmedlet ”ett gift”, rapporterar Sky News.

Talet handlade om vanliga felaktigheter inom kostlära, och kokosolja var en av huvudpunkterna.

Läs mer: Julskinkan blir till el

Kokosolja har vuxit i populäritet de senaste åren och vissa hävdar att det är bättre än andra fetter. Till exempel använder många det i matlagning, i sitt kaffe, smoothie eller till sina husdjur. Och Karin Michels är inte ensam om att varna för överanvändning av kokosolja.

Även Brittiska hjärtfonden (BHF) har varnat för att det inte finns någon god forskning om kokosolja som livsmedel jämfört med andra rekommenderade fetter och menar att det finns en risk för överkonsumtion med hypen kring livsmedlet.

Läs mer: Jordbrukets metod gör fiskrens till foder

Kokosolja är runt 86 procent mättat fett medan traditionellt smör har runt 52 procent. BHF har som rekommendation att du bör byta ut smör, ister, ghee, kokos- och palmolja mot oliv-, raps- och solrosolja.

Christoffer Bertzell

Mer om: Hälsa Mat

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer