Professor: Det här måste du veta om den duschande råttan

2018-01-30 16:37  

En video på en duschande råtta blev i veckan viral. Men hur ligger det till med den lilla krabaten, egentligen?

Du kanske har noterat den virala videon med den ”duschande råttan” i ditt flöde i veckan? Du vet den lilla krabaten som ser ut att njuta av en dusch, och framför allt, som ser ut att duscha som en människa? Inte? Ok, här är videon:

Det ser gulligt ut och människor på internet hade väldigt många frågor om videon. Varför duschar den sådär? Har den ett jobb? Kanske är han kock? Videon mottogs med värme av de flesta, de gillade tanken på att det fluffiga djuret beter sig som en människa.

Men som med så mycket annat på internet så är inte heller det här så fint som det först verkar. Det lilla djuret har alltså inte ställt sig i duschen hemma hos någon. Och den har inte ett jobb. Så här ligger det till.

Till att börja med, det är inte en råtta. Den har ingen svans. Det i kombination med det stora huvudet, positionen den står i, de rörliga armarna och färgen får biologen Dallas Krentzel att tro att det antagligen är en pacarana.

För det andra, pacaranen njuter förmodligen inte av en dusch. Den vill förmodligen bara få bort skummet från sin kropp.

– En råtta skulle inte göra så om det inte fanns något den verkligen ville bli av med, den har skum på hela sig, säger Tuomas Aivelo, biologiprofessor vid Helsingfors universitet till Gizmodo.

– Det är förmodligen ett problem för råttan (pacaran), den vill bara bli av med skummet.

Professorn fick sedan frågan om pacaran lider.

– Det är mycket möjligt, säger Aivelo.

Hur pacaranen fått skummet på sig är ännu oklart. Den kan ha trillat på en tvålad yta, eller så har någon människa tvålat in den. Professorn tror på det senare.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt