Huawei-toppens sågning av Samsung Galaxy Fold

2019-04-23 13:50  
Richard Yu, konsumentchef hos Huawei, visar upp företagets senaste skapelse - Mate X. Foto: Kalle Wiklund

Den vikbara mobilen Galaxy Fold har fått en mardrömsstart. Konkurrenten Huawei har redan testat samma vikdesign - och avfärdat den, avslöjar toppchefen Richard Yu.

(Artikeln är uppdaterad)

Den lanserades som framtiden för mobiler. Men nu ser det ut som Galaxy Fold kommer att ha svårt att leva upp till Samsungs storslagna löften. Problemen började när Samsung skickade ut recensionsexemplar av den vikbara mobilen till amerikanska techreportrar förra veckan. Till en början verkade många journalister imponerade av telefonen. Men optimismen förbyttes till skepsis när det började dyka upp rapporter om recensionsexemplar som gått sönder efter bara några dagars testande.

Läs mer: Ny Teknik testar: Så bra är mobiljättarnas senaste telefoner

I vissa fall ska problemen med den nya mobiltelefonen, som kommer att kosta över 20 000 kronor, ha sin förklaring i att recensenterna har dragit av en skärmfilm som inte ska tas bort.

– Det är en katastrof att Samsung har skickat provexemplar till recensenter utan tydliga instruktioner för hur de ska hantera enheten, och att bolaget behöver fixa skärmflimmer, säger analytikern Kim Youn-woo på SK Securities till nyhetsbyrån Reuters.

"En enorm utmaning att bygga en vikbar mobil"

Samsung är inte ensamt om att släppa en vikbar mobiltelefon i år. Ärkerivalen Huawei har tagit en konkurrerande telefon med namnet Mate X, planerad att nå den globala marknaden under det andra halvåret av 2019. Att bygga en mobil med vikbar skärm utgör en enorm utmaning, berättade Huaweis konsumentchef Richard Yu när Ny Teknik träffade honom på mobilmässan Mobile World Congress, MWC, i slutet av februari.

– Vi har arbetat med projektet i över tre år. Utvecklingsarbetet har varit svårt för oss, väldigt svårt för att vara ärlig. Det svåraste har varit att ta fram konstruktionen med ett slags gångjärn som används för att vika själva skärmpanelen, sa Richard Yu.

Richard Yu: Galaxy Fold är för tjock

Utvecklingsarbetet av Mate X har kostat Huawei hisnande en miljard dollar, uppgav Yu för Ny Teknik. Intressant nog har storkonkurrenterna Samsung och Huawei valt helt olika konstruktionslösningar. Galaxy Fold öppnas lite som en bok, medan Mate X istället viks utåt på mitten. Orsaken till att Huawei har valt ett annat tillvägagångssätt är enkel, enligt Richard Yu.

– I ärlighetens namn - vi har testat alla olika lösningar, inklusive den som Samsung använder. Men det är inte en tillräckligt bra lösning, kom vi fram till. Den konstruktionen gör att mobilen blir för tjock - det ser ut som två telefoner staplade på varandra. That's rubbish, sa Huaweis konsumentchef om Galaxy Fold.

Läs mer: Den nya supersäkra fingertrycksavläsaren i Samsung Galaxy S10 hackad

Uttalanden av den kaliber som Richard Yu gjorde om antagonisten Samsung på MWC är så klart förväntade. Men det går att konstatera att den senaste veckans Galaxy Fold-incidenter är ett hårt slag för den sydkoreanska tillverkaren. Det väntade släppet av Galaxy Fold, planerat till den tredje maj i Sverige, har nu skjutits upp. Exakt när telefonen ska släppas är fortfarande okänt - Samsung har ännu inte gett något nytt lanseringsdatum.

Samsung märkt av Note 7-skandalen

Bakom kulisserna pågår just nu ett febrilt arbete med att åtgärda problemen, får vi anta. Det sista Samsung vill är att upprepa en skandal av samma magnitud som företaget drabbades av i och med lanseringen av Galaxy Note 7 hösten 2016.

Läs mer: Samsung från insidan – här skapas framtidens mobiler

Efter rapporter från kunder om att Note 7-enheter börjat brinna under laddning, tvingades Samsung återkalla drygt två och en halv miljoner telefoner världen över. Note 7-fiaskot beräknas ha kostat Samsung motsvarande nära 150 miljarder kronor.

Rättelse: I en tidigare version av texten avgav vi felaktigt enheten "miljarder" istället för miljoner gällande antalet återkallade Note 7-enheter.

Kalle Wiklund

Mer om: Huawei Samsung

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer