Hondas Mean Mower ska klippa gräset i 240 km/h

2019-04-12 13:06  

Tycker du att klippa gräs är tråkigt? Det kan bara vara så enkelt att du inte har rätt utrustning. För vill du att trädgårdsarbetet ska vara avklarat fort – kolla in Hondas Mean Mower V2.

Japanska Honda har en hel del strängar på sin lyra. Och två av dessa, motorcyklar och gräsklippare, kommer nu att spela i samklang.

Företaget har korsbefruktat en åkgräsklippare med motorn från en supermotorcykel. Resultatet är ett trädgårdsredskap med skrämmande banprestanda. Målet är att slå nytt hastighetsrekord. Mean Mower V2 har nämligen en teoretisk topphastighet på över 240 kilometer i timmen.

Den elaka klipparen har utvecklats av Hondas partner i racingserien BTCC Team Dynamics och är faktiskt den andra av sitt slag. Redan 2013-2014 utvecklades första versionen, men då i samspel med Top Gear. 

Version 1 toppade 187,6 kilometer i timmen – något man tänker sig borde innebära ett avslutat kapitel i rekordböckerna.

Läs mer: Toyota och Panasonic i batterisamarbete

Men icke. En samling norrmän tillredde en egen monsterklippare och petade ner en V8-motor från en Corvette i en Viking T6. Detta innebar att den norska vikingen tog över ära och berömmelse när den klockades i 215 kilometer i timmen.

Men nu ska britterna visa att även om en enliters motorcykelmotor kan låta klent i jämförelse med den amerikanska V8:an har den flera fördelar.  Vikt och storlek spelar roll och Honda-kraftverket väger endast 69,1 kilo. Med en effekt på 190 hästar räknar teamet med att deras skapelse ska ha ett kraft/vikt-förhållande på oerhörda 1 000 hästkrafter/ton.

Läs mer: Experten: Då kan robotgräsklipparen rymma

– Den första Mean Mowern var en härlig utmaning för oss och resultatet var en fantastisk maskin. Den här gången har vi flyttat fram positionerna och visar en otrolig ingenjörskonst. Vi är i testfasen nu och allt ser bra ut, med målet att nå en topphastighet på över 240 kilometer i timmen i siktet, säger Dave Hodgetts, vd för Honda UK i ett uttalande.

Och även om topphastighet är huvudsyftet ska Mean Mowern även kunna klippa gräs. Dock har man modifierat systemet något. Vi låter det dock vara osagt i vilka hastigheter man kan utföra trädgårdsarbete med gott resultat.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer