Här planeras världens högsta byggnad

2012-11-27 11:57  

I Ecuador vill man bygga ett 1 600 meter högt torn exakt där södra och norra halvklotet möts.

Världens idag högsta byggnad är skyskrapan Burj Khalifa i Dubai som mäter 828 meter. Men nu planeras en nästan dubbelt så hög byggnad i Ecuador, 13 km från huvudstaden Quito, skriver Cnet.

Det 1 600 meter höga tornet ska heta Tower of the Sun och kan börja byggas 2014 till en kostnad av omkring motsvarande 1,3 miljarder kronor.

Platsen för bygget har idag ett 30 meter högt monument döpt till Middle of the World för att markera platsen där södra och norra halvklotet möts.

Men det finns ett litet aber med detta monument. Modern gps-teknik visar att byggnaden som invigdes 1982 är aningen fel placerad. Ekvatorn ligger tyvärr några hundra meter från den angivna platsen.

Ett förhållande som nu alltså kan rättas till med det planerade nya tornet som ska få en mer exakt placering.

Middle of the World är idag en välbesökt plats med muséer, restauranger och affärer som lockar omkring 900 000 besökare per år. En anledning till att platsen blivit ett populärt utflyktsmål är att det faktiskt är ganska svårt att besöka en plats på ekvatorn.

"En titt på en jordglob visar att ekvatorn går genom stora hav, några avlägsna öar, Amazonfloden och ett antal svårtillgängliga platser i Afrika", skriver Cnet.

– Vi hoppas att det nya tornet ska locka tre gånger så många besökare som idag, säger provinsens guvernör Gustavo Baroja till Daily News.

Tornet ska ha en handfull plattformar där det bland annat ska finnas muséer   och en hiss som ska ta besökarna till toppen som befinner sig 4 000 meter över havet.

Enligt Cnet pågår diskussioner mellan lokala myndigheter och potentiella investerare från USA, Europa och Qatar för att skaka fram pengar till projektet.

Se tornet i Google Earth

I spalten till höger finns filen "Torn.doc" att ladda ner. Döp om filen till "Torn.kmz" och öppna den i Google Earth så visas platsen och en schematisk modell av tornet  i Ecuador.

Relaterade dokument

Jan Melin

Mer om: Höghus Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer