Filformatet som <br/>ska spara träd

2010-12-07 14:29  
Här finns tillägget som sparar dokument vilka inte kan skrivas ut..

Dokument som sparas i ett nytt filformat kan inte skrivas ut. Syftet är att minska skogsskövlingen.

Den tyska ideella organisationen World Wildlife Fund, WWF, vill att vi hellre ska läsa dokument på bildskärmen än att skriva ut dem.

Därför har de presenterat ett nytt filformat som hindrar utskrift av textdokument som distribueras av exempelvis företag, myndigheter och organisationer.

För att kunna skapa dokumenten laddar man ner gratisprogrammet ”Save as WWF” som installerar ett utskriftstillägg i den egna datorn. När dokumentet, som kan vara exempelvis en Word-fil, ska sparas går man in under ”Arkiv” i datorns menyrad och väljer ”Skriv ut”. I dialogrutan som då öppnas väljer man ”PDF” och ”Save as WWF”.

Dokumentet som då sparas får filändelsen ”.wwf” och kan öppnas i program som hanterar pdf-filer. Den nya filtypen är nämligen en variant av pdf-formatet där texten krypterats och utskriftsmöjligheten blockerats.

Det nya programmet finns ännu bara för Mac OS X men en Windowsversion sägs vara på gång.

Enligt WWF, som arbetar med att skydda natur och miljö, avverkas varje år 13 miljoner hektar skog runt om i världen. Det motsvarar en yta stor som hela Grekland och organisationen hoppas nu att färre pappersutskrifter ska kunna minska skogsavverkningen en aning.

”Varje minut förstörs livsmiljön för växter och djur och varje träd som huggs ner leder till att ytterligare ett lager av miljöskydd går förlorat”, skriver WWF på sin sajt.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer