8: När statarlängorna ställdes upp

2008-12-07 23:00  

När Fuller Building stod klar 1902 började en ny era i New York. Den 87 meter och 21 våningar höga byggnaden blev den första av många som växte upp på Manhattan i New York City under de följande årtiondena.

Den karakteristiska formen gjorde att huset fick namnet ”Flatiron” i folkmun, eller “strykjärnshuset” på svenska. Huset fick sin form av den extremt dyra tomt som det byggdes på. De höga tomtpriserna var kanske den viktigaste drivkraften till att bygga på höjden.

Det som gjorde skyskraporna möjliga var att de byggdes kring ett skelett av stål eller armerade betongbalkar som bar upp höghusens stora tyngd. Stålskelettet kläddes sedan med ett fasadmaterial; i fallet med Fuller Building var det sten på de tre undre våningarna, och tegel därovan.

Men det är ändå Empire State Building som blev skyskrapornas Rolls Royce. Byggnadsarbetet började 1930 och gick snabbt undan, tack vare de prefabricerade stålbalkarna som levererades ”just-in-time” och att många villiga och lågavlönade arbetare (det var ju depression) stod beredda att montera ihop dem. Trots det dåliga arbetarskyddet dog ”bara” sex personer dog under arbetet.

Det sägs att många irokesindianer deltog i byggnadsarbetet. Det påstås att indianerna uppskattade arbetet och det uppfattades som en andlig upplevelse att jobba på hög höjd. Eller så vad det bara ett av få sätt för dem att få ett (lågt) avlönat jobb.

Den 1 maj 1931 invigdes den 102 våningar höga skyskrapan. Skrytbygget, som ansetts vara en god investering, visade sig vara svårt att fylla med hyresgäster. Empire State Building stod halvtomt i många år, och kallades för ”Empty State Building” i folkmun.

Två år efter invigningen fick Empire State Building besök av en jättegorilla från Dödskalleön, som förälskat sig i den söta flickan Ann. Den fredliga King Kong sövdes ner och transporterades från ön till Manhattan, där han flydde upp på utsidan av skyskrapan. Den välkända filmen slutade dock olyckligt för den stora apan. Men i april 1983 kom King Kong tillbaka för att fira femtioårsjubileum. Nu i form av en trettio meter hög ballong.

Under 41 år var Empire State Building den högsta byggnaden på Manhattan, med sina 381 meter. Ända till det att World Trade Center stod färdigt 1972; dess norra torn var hela 417 meter högt. Sedan den 11 september 2001 är Empire State Building åter den största skyskrapan i New York.

Det är dock ingenting mot den skyskrapa som nu byggs på Arabiska halvön. ”Burj Dubai” kommer att bli världens högsta skyskrapa när den står klar i Dubai City någon gång under nästa år. Dess slutliga höjd är osäker, men de 160 våningarna sägs nå minst 808 meter upp, vilket är mer än två Empire State Building på varandra.

Se de tidigare luckorna i adventskalender här

Text:Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer