Opinion

”Unik chans att bidra till negativa utsläpp riskerar att bli ett fiasko”

Vid Värtaverket i Stockholm bedriver Stockholm Exergi ett projekt för att testa avskiljning av koldioxid från biokraftvärmeverket. Foto: Anders Wiklund/TT
Torbjörn Severinsson, energiexpert på PA Consulting. Foto: PA Consulting

DEBATT. Det nya driftstödet för bio-CCS skulle göra att svensk industri accelerera mot en hållbar omställning. Regeringens förslag fångar endast in en bråkdel av potentialen, skriver Torbjörn Severinsson, energiexpert på PA Consulting.

Den 20 september lämnade regeringen in budgetpropositionen för 2022 till riksdagen. Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland och inom ramen för ”Nya och utökade satsningar på industrins gröna omställning” kommuniceras att ett driftsstöd för bio-CCS ska införas. Att regeringen nu avsatt 10 miljoner kronor per år under perioden 2022–2025 för upprättande och administration av systemet är ett välkommet besked.

Carbon Capture and Storage (CCS) är en välbeprövad teknik för att avskilja och lagra koldioxid. Koldioxiden avskiljs här från de rökgaser som uppkommer vid förbränning av biogena bränslen till skillnad mot fossila bränslen. 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här