Hellre valsedel i urnan än kod på nätet

2013-06-11 23:00  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Nästa år är det dags för allmänna val, igen. Förra gången blev utgången jämn, och på valnatten var det fortfarande inte klart hur mandaten i riksdagen skulle fördelas. Valresultatet avgjordes efter en kontrollräkning.

Dessutom upptäcktes det en hel del slarv, bland annat att vissa valsedlar inte hade räknats.

I Väst­ra Götaland blev det till och med ett nytt regionval i maj 2011.

Den röriga hanteringen i Sverige väckte minnen från USA-valet år 2000, när både George W Bush och Al Gore utropades till ny president under valnatten. Resultatet var osannolikt jämnt och i ovissheten ingick bland annat strul med röstmaskiner och felaktigt räknade poströster.

I veckans Ny Teknik beskriver vår reporter Mats Lewan hur det kan gå till att rösta elektroniskt. Vallagskommittén föreslog nyligen att Sverige ska testa elektronisk röstning vid valet 2018. Norge och Estland har redan börjat.

En given fråga är förstås hur säkert valhemligheten kan bevaras i ett

elektroniskt system. Inte minst efter avslöjandet av amerikanska säkerhetstjänstens datorprogram för mass­över­vakning av amerikanska medborgare.

Men de som intervjuas i veckans Ny Teknik anser att den digitala säkerheten går att lösa. Däremot anser en av dem att det är tveksamt att bygga ett system som är inte är transparent för den enskilda medborgaren.

Statsvetarna Henrik Oscarsson och Richard Öhrvall vid Göteborgs universitet sågar Vallagskommitténs argument att valdeltagandet skulle öka och att rösträkningen går snabbare med e-val. Vid försöket i Norge var det dessutom 74 väljare som fick en bekräftelsekod som inte stämde med deras röst.

När det gäller något så grundläggande i en demokrati som det fria och hemliga valet måste vi som röstar kunna känna tilltro till systemet. Den stärks om man förstår processen och litar på att den går rätt till.

En röst i form av en valsedel som läggs i en förseglad låda och sedan räknas är konkret och handfast. Stenålders, kanske, men tveklöst lättare att förstå än käll­koden till en programvara.

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt