Samhälle

Wuhan sätts i karantän för att hindra spridning av coronaviruset

En vägtull i Wuhan, där utbrottet först upptäcktes. Foto: Chinatopix/AP/TT
En vägtull i Wuhan, där utbrottet först upptäcktes. Foto: Chinatopix/AP/TT

Invånarna i Wuhan uppmanas stanna kvar i mångmiljonstaden där coronaviruset härjar, rapporterar statliga medier. Inga tåg eller flyg tillåts lämna Wuhan. Kollektivtrafiken ställs in. Den sars-liknande lungsjukdomen har krävt 17 dödsoffer. Antalet smittade av det nya coronaviruset överstiger 470.

Publicerad

– Om det inte är nödvändigt föreslår vi att människor inte kommer till Wuhan, säger stadens borgmästare Zhou Xianwang till statliga CCTV enligt nyhetsbyrån AFP.

De stora evenemang som är planerade i staden med anledning av det kinesiska nyåret i helgen har ställts in. Levande djur får inte heller föras in i Wuhan, som har omkring elva miljoner invånare.

Buss- och tunnelbanetrafik ställs in tills vidare och varken flyg eller tåg får lämna staden. Invånarna ombeds att stanna kvar om de inte har särskilda omständigheter som gör att de måste lämna Wuhan.

På onsdagen utfärdade utrikesdepartementet i Storbritannien en avrådan för icke nödvändiga resor till Wuhan. Samma dag meddelade Volvobolagen AB Volvo, Cevt och Volvo Cars att man inför restriktioner för resor till Wuhan, rapporterar Göteborgs-Posten.

WHO, som har utredare på plats i Kina, har inlett ett krismöte för att besluta om utbrottet ska klassas som ett globalt folkhälsonödläge. På onsdagen meddelade organisationen dock att det skjuts upp till torsdagen.

– Det är ett beslut jag tar på väldigt stort allvar, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för WHO, till nyhetsbyrån Reuters.

Risk för muteringar

Viruset, som nu kallas för coronaviruset, sprids via luftvägarna och leder till influensaliknande symptom som feber och hosta – som i sin tur kan leda till svår lunginflammation.

Kina varnar för att viruset kan mutera.

– Det finns en risk att viruset muterar och ytterligare sprider sjukdomen, säger Li Bin, biträdande minister vid Kinas hälsokommission, vid en presskonferens.

Enligt Li är ungefär 1 400 människor under observation i Kina, där över 470 fall har konstaterats och 17 människor avlidit. Hälsomyndigheter har dock ännu inte funnit utbrottets källa, skriver AFP.

– Vi ska trappa upp våra efterforskningar och våra försök att identifiera smittokällan, lovar Li Bin.

Flera städer och länder

En rad åtgärder planeras för att hejda utbrottet, inklusive desinfektionsinsatser på flygplatser, järnvägsstationer och köpcenter. Om det behövs kommer feberkontroller också att sättas in vid nyckelplatser där många människor rör sig, och allmänheten uppmanas även att generellt undvika platser med mycket folk.

Risken för spridning kan öka när Kina firar nyår, en festlighet då många har en veckas ledighet och när resandet till och inom Kina ökar.

Storbritannien meddelar att resenärer som kommer till storflygplatsen Heathrow från områden där viruset finns kommer att tas till särskilda ankomsthallar.

Förutom att sjukdomen nu konstaterats i städer som Hongkong, Shanghai, Macau och Peking, har fall också bekräftats i USA, Thailand, Sydkorea, Japan och Taiwan.

Fakta: Sars och mers

Sars och mers är allvarliga luftvägssjukdomar orsakade av två olika typer av coronavirus.

Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall varav över 750 dog. Smittan uppträdde först i Kina men spreds till ett flertal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.

Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 procent av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Sjukdomen orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt. Kameler anses vara den troliga smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars. Dödligheten anges till 35 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO