Vill du möta mig i badbyxor?

2016-02-11 09:03  

KRÖNIKA. Men vänta, är det inte byggbolagets marknadschef på bilden där? Känns bara så ovant att se honom i badbyxor. Det är inte så vi är vana att mötas. Intill honom står automationskonsulten med en burk öl i handen.

De blandas upp med kolleger, klasskompisar från lågstadiet, vänners vänner och travhästen Ina Scot.

Det är mitt Facebook-flöde jag har framför ögonen. Jag är inte bekant med Ina Scot men både automationskonsulten och marknadschefen på byggbolaget har jag mött i professionella sammanhang.

Nu har en smart algoritm räknat ut att vi kanske vill bli vänner på Facebook.

Det här är ny teknik vi har att förhålla oss till – dels till de sociala medierna som helhet och dels den smarta algoritm som plockar fram de nämnda, plus din psykolog, snubben som köpte din soffa på Blocket, snyggingen du dejtade förra helgen, dina jobbkontakter och din chefs chef.

En del har förhållningssättet att Facebook-kontot är privat och där är man privat och ingen annan än ens vänner har att göra med vad man skriver. Det är inget hållbart argument. Det har aldrig fungerat att säga en sak mellan skål och vägg och en annan i offentlighetens ljus. Det är extra tydligt nu.

Ibland gör vi det lite svårare än vad det är och fastnar i att allt är nytt och skrämmande. Sociala medier handlar om social interaktion med andra människor och då bör vi tala till och med varandra som vi skulle ha gjort om vi mötts IRL, i verkliga livet.

Om du inte skulle gå fram och ösa okvädningsord ur dig till en annan människa på torget så trolla inte runt i sociala medier. Om du inte skulle talat högt och ljudligt inför andra människor på ett sätt som går tvärtemot vad du står för offentligt, så gör det inte heller i sociala medier.

Här vistas även våra barn, som ser vad vi ser och riskerar att möta troll och näthat. Men är lösningen att barnförbjuda som det föreslogs häromveckan? Som om det skulle rädda våra barn från världens ondska just när vi slutat oroa oss för video- och spelvåld.

Jag tror det är viktigt att vi uppfostrar våra barn till att bli varma, empatiska människor och samtidigt upplyser dem om var farorna lurar. Lär vi barnen att de ska bemöta varandra med respekt både i skolkorridoren och på nätet är mycket vunnet. Fula gubbar ska de se upp för både i parken och på Instagram.

När jag möter mina jobbkontakter pratar vi om vädret, om resan gick bra och hur skönt det ska bli med semester. Är det kontakter man träffar ofta undrar man kanske hur renoveringen av sommarstugan i skärgården har gått, hur barnen mår och om det onda knät blivit bättre.

Det sociala småpratet är både trevligt och det kan vara till hjälp i vårt arbete att vi lär känna varandra. Men vi visar bara upp en liten väl vald del av vårt privatliv, inte det mest privata.

Oavsett hur offentliga vi är i de sociala medierna får man vara beredd på att profilbilden exponeras brett. Jag själv väljer att möta världen med kläderna på – på sociala medier och IRL.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt