Populärteknik

Vila i frid – i dag dör Internet Explorer

Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock
Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Efter snart 27 år har Microsoft till sist dragit ut kontakten. Den 15 juni 2022 upphör allt stöd för webbläsaren Internet Explorer.

Publicerad

Efter att ha levt på lånad tid i många år är det till sist game over för Microsofts hatade (och en gång i tiden älskade) webbläsare Internet Explorer.

Den 15 juni 2022 upphör Microsoft med allt stöd för Internet Explorer, och hänvisar användarna till ersättaren Edge. Den som försöker starta IE11 kommer nu automatiskt att slussas över till efterträdaren.

När Explorer var som störst i början på 00-talet hade webbläsaren en marknadsandel på runt 95 procent. Sedan tappade Microsoft mark. Först i maklig takt till Firefox, för att sedan fullkomligt blöda användare när Goolge lanserade Chrome. I dag är webbläsaren mer eller mindre utraderad. Enligt analysföretaget Statcounter surfade 0,64 procent av internetanvändarna med Internet Explorer under maj 2022.

Hånas och minns

På sociala medier har många användare tagit tillfället i akt att fälla en nostalgitår eller ge Internet Explorer en sista känga innan det blåa E:et lämnar Startmenyn för gott.

Om du mot all förmodan behöver Internet Explorer

Om du råkar surfa in på hemsida på stenåldern som fortfarande kräver Internet Explorer för att fungera har Microsoft byggt in något som kallas för IE Mode i Edge. Du kan slå på det via inställningarna i Edge, och det låter dig ladda om en sajt i Internet Explorer-läge.

Dessutom lever Internet Explorer faktiskt kvar på ett fåtal äldre Microsoft-plattformar. Om du kör exempelvis Windows 8.1, Windows 7 ESU, Windows Server SAC/LTSC eller Windows 10 IoT kommer Internet Explorer 11 finnas kvar tills vidare.