Microsoft slänger Internet Explorer i papperskorgen

2021-05-20 16:20  

En era tar slut när Internet Explorer, en gång världens mest använda webbläsare, går i graven nästa år. Det kommer att spara tid och pengar för webbutvecklare, enligt Microsoft.

Den senaste versionen, Internet Explorer 11, kommer inte längre att stödjas från och med 15 juni 2022. Det innebär att webbläsaren inte kommer att gå att köra på de flesta versioner av Windows 10. Explorer lanserades 1995 och kommer alltså att bli 27 år gammal när den av Microsoft förpassas till papperskorgen. Redan den 17 augusti i år kommer Microsofts egna program dock sluta stödja IE. 

2015 bytte techjätten webbläsarfokus när man lanserade Microsoft Edge. Men varken Edge eller Explorer har rosat marknaden. Enligt siffror från analysfirman Statcounter, som Wall Street Journal rapporterar om, har Google Chrome 65 procent av den globala webbläsarmarknaden för desktop. Apples Safari kommer på andra plats, med tio procent, och Edge strax därefter med åtta procent. Explorer har en marknadsandel som är mindre än två procent.

Läs mer: Ökar integriteten på webben när Google slutar spåra?

Den som av någon anledning verkligen vill fortsätta med Explorer kommer dock att kunna återskapa en del av känslan även framöver, genom ett ”Explorer-läge” i Microsoft Edge. Det läget utlovas vara kvar till i alla fall 2029, och kunna köra appar och program som är gjorda specifikt för Explorer. 

Pensioneringen kommer att spara tid och pengar för webbutvecklare, enligt ett blogginlägg från Microsoft. ”Om du är en webbutvecklare för en modern hemsida eller app vet vi att du har väntat länge på den här dagen. Internet Explorer har varit svårare och svårare att stödja sida vid sida med moderna webbläsare”, skriver bolaget.

Henning Eklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer