Digitalisering

Turistresor till rymden redan 2008

USAs kommunikationsdepartement väntas godkänna turistresor till rymden från 2008. Redan nästa år kan tillstånd till provflygningar utfärdas till intresserade bolag.

Publicerad
Kommunikationsminister Norman Mineta sa vid ett möte i går inför företagare som vill arrangera bemannade rymdresor att departementet har ett stort ansvar för säkerheten vid sådana resor, men att det också är viktigt att uppmuntra utvecklingen av näringen.

Tillstånd till rymdresor med passagerare kommer att ges så snart tester har genomförts med farkosterna. Det bör enligt Mineta kunna ske redan 2008, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Entreprenören Richard Branson har redan talat om charterresor till rymden omkring 2010 med sitt bolag Virgin Galactic. Utfästelsen kom efter den lyckade färden med Burt Rutans Space Ship One i oktober 2004.

I december förra året uppges 38000 personer ha lagt en depositionsavgift för att få en biljett, och hundra uppges ha betalat det uppskattade biljettpriset, som uppgår till 200000 dollar, gott och väl 1,5 miljoner kronor.

Virgin Galactic tänker sig rymdresor med något större farkoster än Space Ship One, som var konstruerad för en besättning på tre personer.