Digitalisering

Oracle kopplar greppet inom öppen källkod

Databasjätten Oracle tar sig an öppen källkodsvärlden på allt större allvar. Efter köpet av amerikanska Sleepycat förra veckan kontrollerar företaget två viktiga programvarukomponenter som bland annat används tillsammans med svenska öppen källkodsföretaget MySQLs databas.

Publicerad

Mårten Mickos tackade nej till Oracles bud på MySQL. Lilla svenska utvecklaren MySQL och amerikanska jätten Oracle konkurrerar allt oftare. Medan MySQL lägger till fler avancerade funktioner i sin fria databas för att kunna hantera till exempel telekomsystem så lanserar Oracle begränsade gratisvarianter av sitt system. Oracles vd Larry Ellison har vid flera tillfällen sagt att öppen källkod kan vara en viktig affärsmöjlighet för företaget. Men någon utförlig strategi om hur företaget ska hantera programvara med öppna licenser har han hittills inte presenterat.

- Om man ser till MySQL så konkurrerar vi i vissa fall. Men vi vill mer säga att vi kompletterar open source-produkterna, säger Martin Ljungström som är informationschef på Oracle i Sverige.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här