Digitalisering

Nu kan du köra Android på pc:n

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

CES 2016. Det finns en startmeny. Du kan högerklicka på saker. Och du har tillgång till alla Android-appar, men på pc:n. En startup visar upp det många tycker att Google själva borde ha gjort på CES-mässan.

Publicerad

Företaget Jide, tidigare känt för en hånad Windows Surface-klon, har under det senaste året tagit nya tag efter en Kickstarterkampanj som genererade 1,6 miljoner dollar, motsvarande 145 miljoner kronor. Resultatet heter Remix OS och innebär att du kan köra Android på en bärbar eller stationär dator, skriver The Verge.

Eftersom Android är öppen källkod kan den som vill göra en egen variant, en så kallad fork, och det är vad Remix OS är. Operativsysystemet ser ut mer som Windows eller Googles Chrome OS än Android. Tidigare har du varit tvungen att ha en den lilla hårdvaruenheten Remix Mini för 70 dollar (omkring 631 kronor). Nu är det inte längre nödvändigt, operativsystemet kan laddas ned och köras på vilken pc eller Mac som helst med hjälp av en liten usb-sticka.

Många hade hoppats att Googles operativsystem Chrome OS, som används på så kallade Chromebooks, skulle vara mer som ett "riktigt" operativsystem, det vill säga ganska mycket som Remix OS.

Bakom företaget Jide ligger de tre före detta Google-ingenjörerna Jeremy Zhou, David Ko och Ben Luk.

Gilla Ny Teknik på Facebook