Startup

Nu har Wood gjort sin sista lista

- Jag visste inte så mycket om alternativ energi innan jag flyttade till Sverige. Men nu är jag heltänd och påläst, säger Michael Wood till Ny Teknik. Foto: Johnny Wohlin
- Jag visste inte så mycket om alternativ energi innan jag flyttade till Sverige. Men nu är jag heltänd och påläst, säger Michael Wood till Ny Teknik. Foto: Johnny Wohlin

Oavsett hur det går i det amerikanska presidentvalet nästa vecka kommer ambassadör Wood att packa sina väskor och åka hem till USA efter nyår. Ny Teknik har fått en avskedsintervju med honom.

Publicerad

Ingen annan amerikansk ambassadör har blivit så känd i Sverige som Michael M Wood. Han har rest land och rike kring och besökt hundratals unga svenska teknikföretag. De 50 vassaste har hamnat på ”Woods list”.

Att komma påWoods lista har varit en kvalitetsstämpel för både forskare och företagare och den har höjt självförtroendet i hela Tekniksverige.

Men nu är det slut.

Tidigt onsdag morgon nästa vecka arrangerar Michael Wood en valvaka på hotell Hilton i Stockholm. Hans tid som Stockholmsambassadör är nu över - oavsett hur det går i det amerikanska presidentvalet.

När den nya USA-presidenten svär eden den 20 januari nästa år lämnar ambassadör Wood och alla hans kolleger världen över in sina avskedsansökningar. Det är dags för nästa president att belöna sina egna.

På ambassaden lämnar han efter sig en klippbok med tidningsartiklar som är tjockare än alla andra ambassadörers tillsammans.

Rivstart i Sverige
Han kom till Sverige sommaren 2006 tillsammans med sin fru Judy.

Snabbt formulerade han sitt uppdrag här till ”One Big Thing” - att identifiera lovande svensk energi- och miljöforskning och svenska teknikföretag och gifta ihop forskning och företag med amerikanskt kapital.

a) Han bjöd in forskare och entreprenörer till ambassaden för att diskutera ”cleantech”.

b) Han uppträdde på Energitinget och avslöjade att han skulle göra en lista över de mest intressanta svenska cleantechföretagen.

c) Han inledde sin odyssé i Tekniksverige, vilken efter mindre än två år tagit honom till samtliga svenska län och landskap.

Ny Teknik ställde några frågor till honom inför avskedsföreställningen på onsdag.

Vad är du mest nöjd med av ditt arbete i Sverige under de här åren?

– Vi på ambassaden har gjort en hel del bra saker under de här åren, det är ingen tvekan om det. Men ”Listan” är nog det enskilt bästa.

– Att titta närmare på de unga svenska teknikföretagen, sätta dem på en lista och publicera den har fått flera effekter.

a) Det har dragit mediernas intresse till de här företagen.

b) Det har fått amerikanskt näringsliv att ta en extra titt på alla bra saker som görs här i Sverige.

c) Och det har skapat nya affärsmöjligheter och partnerskap för många av företagen på listan.

Vad händer nu med One Big Thing-projektet? Är det avslutat nu?

– Inte alls. Från nu och fram till dess att jag lämnar Sverige i mitten av januari ska jag ägna all min tid åt att skapa ett fortsatt liv åt One Big Thing.

– Hela ambassaden är med mig i det här jobbet. Robert Silverman, andremannen på ambassaden, ska till exempel ta en delegation med tio regeringstjänstemän till Washington DC och till Colorado för briefings om utvecklingen inom alternativ energi i USA och hur Sverige och USA kan samarbeta.

– Olivia Hilton, som är ambassadråd för ekonomiska frågor, far till Bryssel för att tala med den amerikanska EU-delegationen om vad ambassaden kan göra inom klimat- och alternativa energi-området när Sverige håller i EU:s ordförandeskap nästa höst.

– Ambassadens kommersiella avdelning har en rad aktiviteter planerade för de kommande 12 månaderna. Bland annat ska vi göra en lista över amerikanska cleantech-företag som vi ska presentera för svenska investerare och svenskt näringsliv.

- Jag lämnar visserligen Sverige, men arbetet med One Big Thing fortsätter.

Vilka är de mest intressanta företagen, personerna, företeelserna eller iakttagelserna som du stött på under åren här?

– En stor och svår fråga. Men när det gäller personer så vet väl alla vid det här laget att jag anser att Maud Olofsson är en stor ledare och en visionär.

– Statsministern och utrikesministern har varit utomordentligt viktiga samarbetspartners men när det kommer ned till dag-till-dag-arbetet med One Big Thing så är det närings- och energiministern som allting cirkulerat kring.

– En sak som jag alltid kommer att minnas är när jag fick möjlighet att presentera Maud Olofsson för president Bush vid den internationella konferensen om förnyelsebar energi.

– Maud Olofsson och president Bush fortsatte att prata med varandra så länge att presidentens folk började dra honom i ärmen och mana: ”Come on Sir, we have to go”. Men han bara fortsatte att diskutera ren energi med henne.

– Jag tänker också tillbaka på när vi sjösatte One Big Thing. Vi hade en mottagning på residenset i september 2006. Vi hade bjudit in en mängd personer, varav många aldrig tidigare varit hemma hos den amerikanske ambassadören i Stockholm.

– Hit kom vindkraftsentreprenörer, solkraftsingenjörer och journalister som skriver om ny teknik och jag höll tal om vad vi tänkte göra och varför.

– Vid den tiden hade jag inte mycket själv att komma med, annat än att peka på ambassadens återvinningsprogram och att min fru Judy och jag nyss köpt en Saab 9-5 Biopower.

– Men så här i efterhand tror jag inte att många då förstod hur One Big Thing skulle utvecklas. Och knappast vi själva heller. I varje fall kunde vi knappast föreställa oss att det blev så stort som det blivit.

Har du något favoritföretag av alla 50 på din lista?

– Ett av de första företag som jag besökte var Sekab i Örnsköldsvik. Jag talar fortfarande gärna om dem – hur trä går in ena ändan och ut kommer etanol. Den andra generationens etanol blir nyckeln till övergången från petroleumbränsle till alternativa bränslen i transportsektorn.

– Svensk Biogas i Linköping är ett annat favoritföretag som har investerat i min hemstad Flint i Michigan. Svensk Biogas tar en svensk innovation till en plats som verkligen behöver en ny start och nytt hopp.

– Jag älskar deras teknik och beundrar deras entreprenörskap. Peter Undén, som är vd, är en härlig kille.

– Jag beundrar också Angelica Hull och hennes företag Swedish Biofuels. Hon höll ett gripande tal i New York när hon vann svensk-amerikanska handelskammarens pris Green Award för sitt gröna jetbränsle. Hon förklarade hur mycket priset betyder för henne i hennes ansträngningar att lyckas med företaget och utvecklingen av kommersiellt jetbränsle från biomassa.

Vilka råd ger du till de svenska teknikföretag som du träffat?

– Jag säger till dem att hålla fast vid det de har. En hel del av företagen är små, några killar och tjejer och en bra idé, ett labb, lite pengar men inte mycket mer.

– Jag uppmanar dem att inte ge upp. Jag påminner dem om säkerhetsbältet och katalysatorn – två svenska idéer som nu finns i varje bil i världen.

– Vem vet var nästa stora svenska innovationer kommer från? Kanske från de här små företagen?

– Vissa av företagen på listan är stora och vinstrika redan, men även här gäller rådet ”Ge inte upp”. För att ta sig in på den amerikanska marknaden gäller det att hitta en partner, koncentrerar sig på en stad eller stat där tekniken kan slå – ”and go for it”.

– Kom ihåg att jag själv har byggt ett stort företag från ingenting, så jag vet att det är både vågdalar och vågtoppar i affärslivet. Du måste fortsätta att tro och arbeta för att nå framgång.

Du och Maud Olofsson uppträder ofta tillsammans. Vilka råd och tips har du gett till henne när det gäller relationen Sverige-USA?

– Mitt råd till varje svensk politisk ledare att se bortom den gängse bilden av USA och amerikanerna, bortom vad som skrivs i svenska medier, eller i amerikanska medier med för den delen, och försöka förstå vårt folk och våra värderingar.

– Vi amerikaner är till exempel genuint engagerade i klimatfrågan. Vi har möjligen blundat för problemet ett tag men nu är vi alerta.

– Det starka intresset för klimatfrågan har skapat en enorm aptit för nya politiska idéer och tekniska genombrott. Här ligger Sverige långt framme i många avseenden.

– Här finns det stora möjligheter till samarbete mellan Sverige och USA. Statsminister Reinfeldt, vice statsminister Olofsson och miljöminister Andreas Carlgren har sett detta och knutit starka band mellan våra länder.

– En global lösning på klimatkrisen har ryckt betydligt närmare vad vi trodde för två och ett halvt år sedan. Och en stor del av den lösningen ligger i ny teknik.

Sverige ligger avlägset till. Kan vi kompensera den nackdelen på något sätt?

– Sverige har redan gjort ett bra jobb med att bli synligt och hört i USA. Vi har de populära svenska varumärkena som Ikea, Volvo och Saab och Sveriges utrikesminister har gjort ett bra jobba med att representera Sverige i Washington DC och runt om i USA.

– Svensk-amerikanerna är också viktiga för Sveriges ställning i USA – allt från kongressledamoten John Larson från Connecticut, en av de mest erfarna demokraterna i representanthuset, till vanligt folk på ställen som Rockford, Illinois och Wilmington, Delaware.

– De håller historien om den stora immigrationen till USA levande och relevant.

– Sedan har vi naturligtvis den breda bilden av Sverige med Raoul Wallenberg, Nobelpriset, Abba och Pippi Långstrump. Allt detta bidrar till att skapa bilden av ”Swedishness” som vi uppfattar den i USA.

– Jag vet att det inte är en komplett bild på något sätt, och kanske inte helt ackurat, men det är en positiv bild som verkar i Sveriges favör.

Svenskar är normalt inte lika utåtriktade och självsäkra som amerikaner. Är det en nackdel när de mötet amerikanskt venture capital?

– Sveriges entreprenöriella styrka har ibland underskattats. Men sanningen är att Sverige har fler företag på Fortunes globala 500-lista än något annat jämförbart land.

– Det är ett bevis på att Sverige vet hur man gör affärer.

– Ett av de mest betydelsefulla initiativen inom One Big Thing är till exempel det gemensamma forskningsprojektet mellan Volvo AB och det amerikanska energidepartementet om att utveckla alternativa lastbilsmotorer.

– Leif Johansson är en av många svenska företagsledare som jag mött som är av världsklass.

Wood är ett passande namn i bioenergikretsar. Visst var det detta som avgjorde ditt val av ämne!

– Du har avslöjat min hemlighet. Om mitt namn hade varit Michael Nato skulle One Big Thing handlat om något helt annat.

Vad gör du efter den 20 januari?

– Jag ska umgås med mina barn och barnbarn, varav två fötts under tiden jag varit i Sverige. Jag tänkte bli bättre på golf också och kanske gå in i några företagsstyrelser och investera i några intressanta företag.

– Jag erkänner att jag inte visste särskilt mycket om alternativ energi när jag flyttade till Sverige. Men jag har lärt mig mycket och är nu heltänd på ämnet.

– Det är min bestämda övertygelse att utvecklingen av alternativ energiteknik är en av de viktigaste prioriteringarna som vi måste göra under det här århundradet.

– Jag kommer att vara involverad i detta på ett eller annat sätt.