Digitalisering

Neonode gör svensk e-bokläsare

Pekskärmsmodul med Neonodes teknik
Pekskärmsmodul med Neonodes teknik
Tekniken bygger på IR-ljus
Tekniken bygger på IR-ljus
Neonode N1från 2002
Neonode N1från 2002

Nu kommer det en svensk läsplatta för eböcker, eller åtminston ett teknikpaket. Det är lilla Neonode – mest känt för sina försök med mobiler – som nu använder sin speciella pekskärmsteknik för läsplattor.

Publicerad

Neonode kallar sitt teknikpaket för Zbook. Den bygger på företagets pekskärmsteknik Zforce som utvecklades redan i samband med mobilen Neonode.

Poängen som Neonode framhäver är att tekniken kan användas tillsammans med alla olika typer av skärmar, och att den inte kräver något extra lager ovanpå själva skärmen.

I både resistiva pekskärmar – vanliga i bland annat Windows- och Nokia- och Sony Ericsson-mobiler – och så kallade kapacitiva pekskärmar – används bland annat i Iphone – lägger man ett skikt ovanpå skärmen, vilket minskar transparensen något.

Neonode påpekar att det är viktigt att få högsta möjliga transparans för att få bra kontrast i ebokläsare, och att Zforce då har en fördel.

Tekniken bygger på fina strålar med infrarött ljus som löper i ett rutmönster strax ovanför skärmens yta. Den fungerar med all typ av beröring, både av fingrar, pennor och andra objekt.

Dessutom klarar den så kallad multitouch – beröring med flera fingrar – och är enligt Neonode tre till fyra gånger billigare än exempelvis kapacitiv pekskärmsteknik.

Kapacitiva pekskärmar fungerar endast med fingrar, vilket Iphoneanvändare märker.

Zforce kräver dock en liten förhöjd kant runt skärmen för att släppa frm ljuset.

Det nya teknikpaketet Zbook riktar sig till tillverkare av e-bokläsare. Sedan tidigare erbjuder Neonode sin pekskärmsteknik även för andra områden som mobiltelefoner, men uppger på sin webbsida inga aktuella kunder.

Det svenska bolaget Neonode som utvecklade mobiltelefonergick i konkurs i december 2008. Kvar blev moderbolaget Neonode Inc, börsnoterat i USA, som nu även är moderbolag till nya Neonode Technologies AB, nu med inriktning på att sälja pekskärmstekniken.

Den första Neonodemobilenvisades upp på Cebitmässan 2002, men mobilerna blev aldrig någon framgång.