Digitalisering

”Kvinnor i ledningen är bra för affärerna”

Överraskande resultat?

Vad gör vd:arna för att hjälpa fler kvinnor att nå ledningsgrupperna i företagen? Det undrar författaren Lars Engström, aktuell med boken ”En sexists bekännelser”, sedan Ny Teknik kartlagt bristen på jämställdheten i de börsnoterade it-bolagens ledningsgrupper.

Publicerad

Jämställdheten i toppen av it-branschen är usel. Bara 38 av 357 personer i de börsnoterade it-bolagens ledningsgrupper är kvinnor. Och bara sex av dessa 38 har teknikbakgrund, medan 50 procent av de 319 männen har det.

Undersökningen väcker frågor: Vill inte kvinnliga tekniker göra chefskarriär inom it-bolag? Har de svårare att ta sig fram jämfört med männen? Psykologen Lars Engström, som sedan 1992 driver ett konsultbolag inom organisationsutveckling och rekrytering, har fått stor uppmärksamhet för boken "En sexists bekännelser". Nu upprörs han av Ny Tekniks granskning av kvinnor i ledningsgrupper (se länken till höger). - Ja definitivt, det är fortfarande mannens värld, konstaterar Lars Engström som i 25 år arbetat med rekrytering bland små och stora it-bolag som Apple och Ericsson.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här