Populärteknik

Kolla in – 800 mil på en tank

Trött på att svänga in till macken för att tanka? Då är Ford Nucleon rätta bilen för dig. Normalbilisten klarar sig med två påfyllningar kärnbränsle om året.

Publicerad

Ford lanserade sin konceptbil Nucleon 1958. Ett rejält dollargrin, turbindriven av en kärnreaktor mellan de extremt långa fenorna där bak. En perfekt familjebil som klarade 8000 kilometer på en enda tankning. Om man nu kan tala om tankning, när idén var att hela reaktormodulen skulle bytas vid speciellt anpassade mackar.
En stor del av Nucleons teknik var inspirerad av atomubåtarnas kompakta kärnreaktorer och ångturbiner. Den ena av bilens två turbiner gav el till driften av reaktorsystemets pumpar och liknande. Den andra drev bilen via en elektrisk drivlina.


Nucleon var en verklighetsfrämmande vision redan när den presenterades. Med bomberna över Hiroshima och Nagasaki i färskt minne och kalla krigets kapprustning i full gång, var allmänheten knappast mindre orolig än idag för radioaktiv strålning. I själva verket blev Nucleon inte ens fullvuxen som koncept: Bilen byggdes bara som modell i trekvartsskala.


I den nya tidningen Ny Teknik Historia kan du läsa hela historien om Ford Nukleon.

Där kan du också läsa om hur Electrolux fintade Albert Einstein och om succén för det svenska minikryptot.

Beställ första numret gratis här: www.nyteknik.se/historia