Digitalisering

Huaweis supertelefon sätter press på Apple och Samsung

Huawei är väldigt stolta över sin färgtonade skapelse. Är det inte din grej finns enfärgade modeller att välja bland.
Huawei är väldigt stolta över sin färgtonade skapelse. Är det inte din grej finns enfärgade modeller att välja bland.
Alla tre kamerorna respektive styrkor används för att sy ihop en bild. Foto: Huawei
Alla tre kamerorna respektive styrkor används för att sy ihop en bild. Foto: Huawei

Med P20 Pro ska Huawei ge oss professionell fotoutrustning i en telefon.

Publicerad

Kamerateknik och artificiell intelligens. Det var något Google fokuserade på när de visade sina Pixel 2-modeller förra hösten. Det var det Samsung talade vitt och brett om när de demonstrerade Galaxy S9-serien på Mobile World Congress för en månad sedan. Det var samma visa i Paris i dag, då Huaweis vd Richard Yu under en presskonferens tog fram P20 och P20 Pro ur kavajfickan. Och frågan är om inte den kinesiska jätten tog priset.

P20 Pro-modellen har fyra kameror, varav tre på baksidan: en sensorbest på 40 megapixel, en monokrom lins på 20 megapixel och ett teleobjektiv på 8 megapixel. Framsideskameran är begåvad med 24 megapixel.

Yu proklamerade att P20 Pro ska göra professionella fotografer av oss alla och den inbyggda Leica-optiken är hårdvara som åtminstone närmar sig den yrkeskårens utrustning. Bländartalen sträcker sig mellan f1/6-f/2,4, pixelstorleken på färgsensorn är 2 mikrometer och Pro-versionen har dessutom en maximal iso-känslighet på 102,400 – långt högre än någon konkurrent bland telefontillverkarna.

Därtill utrustas Huaweis nya telefoner med allehanda mjukvarutrick, med hjälp av artificiell intelligens. Mest spektakulärt är möjligheten att ta bilder i mörker med lång exponeringstid utan att behöva stativ. Huawei hävdar att det fungerar med en exponeringstid på upp till sex sekunder. Användaren ska också kunna spela in video med skakig hand: ai:n stabiliserar bilden. En annan funktion är att den klurar ut vad kameran ska fokusera på där autofokus normalt sett inte fungerar så bra (Huawei använde en blomma som fladdrar i vinden som exempel).

Skillnaderna mellan Huawei P20 och P20 Pro rör inte bara den extra kameran. Den större 6,1-tumsmodellen (Pro) har en oled-skärm jämfört med 5,8-tumssyskonets RGBW-teknik. Pro har ett massivt 4000 mAh-batteri; P20 ett på 3400 mAh.

Båda modellerna har det bekanta systemchippet Kirin 970, med ai-processor. Och båda är utrustade med en modifierad variant av Android Oreo 8.1.

En sak som lär väcka känslor är sensorpanelen – en ”notch” – längst upp på skärmen. Likaså lär alla inte gilla att fingeravtryckssensorn är placerad på telefonens framsida.

Huawei P20 släpps den 28 mars till ett rekommenderat pris på 6590 kronor. Huawei P20 Pro anländer några veckor senare, 16 april, med en prislapp på 8590 kronor.