Hobbyprojekt på väg till månen

2016-03-08 15:00  

I Umeå jobbar studenter och entusiaster tillsammans med att ta fram utrustning som ska skickas upp till månen.

En liten grupp entusiaster i Umeå ägnar fritiden åt att bygga på experiment som ska resa till månen. Den ideella organisationen Space Science Sweden har nu börjat samarbeta med Umeå universitet så att även studenter kommer att ta fram mätutrustning som ska följa med.

– Det roligaste är utmaningen, att få kasta sig in i områden som man aldrig har varit i kontakt med, säger Sebastian Sjöquist som är projektledare för Space Science Sweden på sin fritid.

Han studerar systemvetenskap på Umeå universitet och säger att han alltid har varit rymdintresserad.

Tillsammans med universitetet håller de nu på och utvecklar två experiment. Studenterna ska ta fram utrustning som kan mäta det elektriska fältet på månens yta.

Space Science Sweden ska undersöka hur litiumbatterier klarar av de stora temperatursvängningarna under ett måndygn. Just nu håller de på och testar de olika komponenterna.

– Det ser lovande ut än så länge, och vi har försökt göra våra tester under så dåliga förutsättningar som möjligt för att ha lite manöverutrymme, säger Sebastian Sjöquist.

Det hela är en del av Googles tävling Lunar Xprize som lovar priser och ära till dem som kan skicka upp privatfinansierade robotar till månen. En av grupperna som tävlar är tyska PT Scientists som tillsammans med Audi har utvecklat en månbil. PT Scientists efterlyste entusiaster som ville utveckla experiment som kunde genomföras på månen, och gruppen i Umeå nappade.

Planen är att raketen ska skickas iväg i november 2017. Space Science Sweden har fått lite hjälp från olika företag med utrustning men i övrigt betalar de kostnaderna ur egen ficka, berättar Sebastian Sjöquist.

– Visst låter det lite för bra för att vara sant att man kan göra något som ska skickas upp till rymden som ett hobbyprojekt. Men det går. Det är en utmaning att använda kommersiellt tillgängligt material och försöka hålla nere kostnaderna, säger han.

Torill Kornfeldt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt