Opinion

”Ge inte alla forskningspengar till de stora”

DEBATT. Alltför många utbildningar och forskningsprojekt drivs helt utan kontakt med näringslivet och samhället. Varannan student upplever att kontakten med arbetslivet är bristfällig. Och dessvärre går politikerna åt fel håll, satsar på excellens i stället för på samverkan mellan forskning och näringsliv. Det tycker en lång rad företrädare för näringslivet.

Sverige har en stor outnyttjad tillväxtpotential i den högre utbildningen och forskningen. Den svenska staten satsar varje år 55 miljarder kronor på utbildning och forskning vid universitet och högskolor. Vi som är verksamma i teknikintensiva företag i näringslivet menar att Sverige skulle kunna få mycket större utväxling av dessa resurser än vi får idag.

I vår verksamhet upplever vi en alltför stor distans mellan det som sker på många håll inom universitet och högskolor och det som företagen arbetar med. När det i stället för en koppling finns ett stort avstånd mellan forskning och industri, då omsätts inte forskningen till innovationer. Studenterna får då inte heller en så kvalificerad och relevant utbildning som de behöver.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här