Bygg

Finanskrisen stoppar Outokumpus jättesatsning

Miljardsatsningarna i stålverken i Avesta och Degerfors skjuts på framtiden. Finanskrisen och höga byggkostnader gör att den finska ståljätten Outokumpu ser över sina ursprungliga planer.

Publicerad

Investeringen på drygt 5 miljarder kronor i stålverket i Avesta räknas som en av de största enskilda satsningarna hittills inom svensk industri.

Outokumpus ursprungliga planer omfattar också en investering på nästan 2 miljarder i Degerfors.

Byggandet skulle precis börja när stålbolaget drog i bromsen.

-Vi fattar ett beslut om hur vi ska gå vidare innan årsskiftet, säger Elisabeth Hansson, informationsansvarig för den svenska delen av koncernen.

Bakom fördröjningen ligger den ekonomiska nedgången, som bland annat skapat osäkerhet kring efterfrågan på rostfritt stål.

Genom att vänta hoppas Outokumpu också att byggkostnaderna ska sjunka och maskinerna bli billigare.

Kan fördröjningen innebära att delar av investeringspaketet inte blir av?

-Jag kan inte svara på det just nu, säger Elisabeth Hansson.

-Vi gör en analys av varje projekt innan vi bestämmer oss.

Det mesta av investeringen i Avesta ska gå till en ny glödgnings- och betningslinje. Den nya linjen är tänkt att klara nästan tre gånger så mycket som den nuvarande.

I Degerfors vill Outokumpu bygga nya produktionslinjer, med bland annat nya steghärdsugnar och en ny värmebehandlingsugn. Om planerna fullföljs innebär det att produktionen kan ökas från 100 000 till 165 000 ton om året.

En tredje del i Outokumpus planer, en investering för att dubbla produktionskapaciteten för ferrokrom i Torneå, berörs inte av det senaste beslutet och fortsätter därmed som planerat.