Övriga nyheter

Filmen blottar det osynliga

Droppar som studsar på en vattenyta, rymddammet i luften vi andas.Det finns många fenomen vi bara kan se med hjälp av teknik.Filmen ”Osynliga mysterier” visar en värld osynlig för våra ögon.

Publicerad

Saker kan vara små men finnas ändå. Det blir tydligt i filmen ”Osynliga mysterier” som 15 september hade premiär på Cosmonova vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

I biosalongen omsluts besökaren av bilder på allt från kvalster som lever i allas våra ögonfransar till pollen och rymdstoft som svävar i luften vi andas. Allt osynligt för blotta ögat, men avslöjade i vanliga ljusmikroskop eller elektronmikroskop.

Med höghastighetskamerans hjälp fångas förlopp som vi normalt inte hinner uppfatta. På filmduken studsar vattendroppar mot ytan till dess att de försvinner, och blixtar tar vägen upp mot molnen från marken.

– Om vi kan se ett blixtnedslag så kan vi också se allt det som är blixtsnabbt, konstaterar berättarrösten.

Med tekniken timelapse, där stillbilder sätts samman till videor, får besökaren även följa förlopp som är alldeles för långsamma för oss människor. Växter i djungeln som söker sig mot solljuset längs höga trädstammar är ett av många exempel.

Att förstå hur myggan hittar det lättaste stället att sticka för att få blod blir tydligt när man ser det en mygga ser. De uppfattar det infraröda ljus som avslöjar var blodet ligger närmast ytan.

I slutet av filmen ger vi oss in i det allra minsta, nanopartiklarnas värld. Sedan är 40 minuter av naturvetenskap förpackad som häftiga upplevelser slut.

Frågan är vilka fler osynliga världar olika tekniker kommer att avslöja framöver.

Utställning och bio på Naturhistoriska museet

”Osynliga mysterier” visas på Cosmonova vid Naturhistoriska museet under minst ett år framåt.

Filmen är producerad av National Geographic Entertainment och Day’s End Pictures.

Fram till och med den 31 mars 2016 pågår också utställningen ”Osynliga mysterier”.