Opinion
”Det är svårt att ändra sitt beteende”

LEDARE. Forskare har räknat ut att om Stockholms bilister sprider ut sitt bilåkande bättre så behövs inga nya vägar. Men jag själv sitter i köer nästan varenda morgon och vet att få har lagt om sitt resande trots forskarnas insikt.
Få människor jag känner är beredda att ändra beteende. Vi hoppas att teknikens framsteg ska få oss att slippa skära i vår komfort.
Temat i senaste numret av Ny Teknik är flygets utveckling mot nya bränsleformer och lägre bränsleförbrukning. Många är överens om att flyget har en stor klimatpåverkan – Naturvårdsverket berättar på sin hemsida att svenska invånares internationella flyg står för lika mycket utsläpp som all bilåkning i Sverige.
När det kostar strax över en tusenlapp att flyga till New York är det lätt att lockas av frestelsen, och än hårdare krama om ingenjörerna på flygplanstillverkarna. De är duktiga, så det är inte helt feltänkt. Vår reporter Anna Orring har kikat närmare på utvecklingen de senaste åren och vad vi har att vänta oss de kommande.
Lite extra fokus lägger vi på Dreamliner-utvecklingen på Boeing, eftersom det är det största framsteget på länge. Se Jonas Askergrens grafik på sidorna 8–9 i papperstidningen.
De finns de som ändrar sitt beteende också. Fores vd Mattias Goldmann tog tåget ned till klimatkonferensen i Marrakech i höstas.
Förändrad distribution. För ett drygt år sedan meddelade vi att Ny Teknik skulle börja delas ut med posten. Vi har fått väldigt mycket reaktioner från er om detta och har därför jobbat hårt för att hitta en lösning som ni vill ha.
Nu är vi mycket glada över att vi från och med nästa vecka delar ut tidningen på torsdag morgon till de allra flesta av er.
Stor panel. Jag skryter ofta med att Ny Teknik är Sveriges största papperstidning inom affärspress. Därefter brukar jag lägga till att vi har landets mest engagerade läsare också. Det kan jag nu bevisa, eftersom vi har fått in över 700 läsare i vår panel.
Tack till alla er som anmält sig.