Crowdfunding ska få fart på vingsegeltrimaran

2015-11-09 14:33  

20000 euro tänker österrikaren Christian Alexander ta in via crowdfunding för att få fart på produktionen av en snabb vingsegeltrimaran.

(Uppdaterad) Pegasus heter trimaranen som med tre vingsegel ska rusa fram över vattnet i 15 – 20 knop. Oavsett i vilken riktning båten styrs så intar seglen alltid optimal vinkel mot vinden, 15 grader. Ställs seglen i neutral vinkel stannar båten.

Segelbåten styrs enkelt inifrån cockpit med ratt. Christian Alexander poängterar enkelheten i manövreringen jämfört med en konventionell segelbåt.

- I stället för en mast på 14 meter har man tre master på 4 meter, i stället för 70 kvadratmeter tygsegel har man tre vingsegel på 10 kvadratmeter vardera, i stället för vikten 5 ton har man knappt 1 ton, i stället för en massa problem har man roligt, säger han på Pegasus-trimarans hemsida.

Båten är 8 meter lång och 6 meter bred. Ståhöjd på 2,1 meter är det i pentryt. Längd-breddförhållandet för huvudskrovet är 10:1, centerbord behövs inte. Vid vindstilla eller hamnmanöver är Pegasus utrustad med pedaldrift. Pedalerna kan även användas som ankarvinsch.

Belysning och navigationselektronik laddas med solceller. Båten kan köras såväl framlänges som baklänges, och roteras kring sin egen axel beroende på hur seglen ställs.

Nästa sommar hoppas Christian Alexander ha fått in kapital för att slutföra projektet, där främst utvecklingen av vingseglen återstår.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer