Miljö

Livsmedelsverket: Klimatet kan öka risken för matförgiftning

Enligt Livsmedelsverket kan livsmedelssäkerheten inom bland annat djuruppfödning komma att påverkas av klimatförändringarna. Arkivbild. Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Livsmedelsverket varnar för klimatförändringarnas påverkan på svensk livsmedelsproduktion. Myndigheten spår att högre temperatur och ökad nederbörd kan leda till mer bakterier, parasiter och mögelgifter i mat och dricksvatten – med ökad risk för sjukdom som följd.

Rapporten bygger på en genomgång av hundratals vetenskapliga publikationer och utgår från RCP 8.5, det så kallade värsta scenariot för klimatförändringar som innebär utsläpp av koldioxid på tre gånger dagens nivå år 2100. Livsmedelsverkets slutsats är att klimatförändringar på den nivån sannolikt leder till försämrad livsmedelssäkerheten på flera områden.

Sammantaget ställer högre medeltemperatur och mer nederbörd, torka och extremväder hela livsmedelssektorn inför stora utmaningar, konstaterar Jonas Toljander, riskvärderare på Livsmedelsverket.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här