Försvaret krävs på handlingsplan för PFAS-föroreningar

2020-02-04 09:48  
Brandövningsplats, där brandskum med PFAS användes, på F17 i Kallinge. Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen kräver att Försvarsmakten tar fram en handlingsplan om vad som ska göras med platser som förorenats med så kallade PFAS-kemikalier.

– Jag tycker det är angeläget ta fram ett helhetsgrepp över hela problematiken med PFAS. Det är därför som vi nu har krävt den här handlingsplanen och det är därför som vi också vill titta på hur kan man öka takten och hur kan man hitta effektivare metoder för att efterbehandla de förorenade områdena än det man har idag, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S), till Sveriges Radio Ekot.

Försvaret har genom åren använt släckskum innehållandes PFAS-ämnen på sina brandövningsplatser och det har lett till att dricksvattnet i bland annat Kallinge, Uppsala och Tullinge har förenats med kemikalierna.

Läs mer: 3000 barn i studie om PFAS och immunförsvar

PFAS (per- och polyfluorerade alkylsyror) är en stor grupp av syntetiska ämnen och mycket svårnedbrytbara om de kommer ut i naturen.

Försvarets handlingsplan ska vara klar senast 1 juni.

Mer om: PFAS Försvaret

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer