Tre chefer lyckades på Karolinska

2011-05-09 09:21  

Halva ansvaret. Dubbla kompetensen. Ökad optimism. Delat ledarskap var framgångsreceptet när två sjukhuskliniker slogs samman. En ny doktorsavhandling beskriver hur det gick till.

<p>- Delat ledarskap passar det komplexa samhället. </p> <p>Det tycker Soki Choi som dels stöder sig på brittiska rapporter, dels på sin egen forskning, som resulterat i en doktorsavhandling om lyckade och misslyckade metoder vid fusioner.</p> <p>Hennes bild av modernt ledarskap är ödmjukhet och prestigelöshet, dynamik och olika infallsvinklar. Hon lovordar de två klinikchefer som förstod komplexiteten i uppgiften och själva uppfann en lösning, när Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge universitetssjukhus skulle slås ihop. De inbjöd en tredje person att dela ledarskapet. En nyckelperson: en professor, vetandes att en sådan har betydligt högre status hos vårdpersonalen än klinikchefer. </p> <p>Ovanlig var också att chefstrion var öppen för att ändra på chefskonstellationen, beroende på händelseutvecklingen. </p> <p>Soki Choi hoppas att hennes resultat används till att förbättra vården. Till exempel hitta ledarskapsmodeller, som sedan kan överföras till näringslivet.</p>

Elisabeth Vene

Mer om: Karriär Chef

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer