Här är egenskaperna som definierar högeffektiva team

2017-10-19 10:25  
Tomas Eriksson.

Google sökte efter hemligheten i flera år. Här avslöjar teambuilding-experten Tomas Eriksson egenskaperna som definierar högeffektiva grupper. Allt handlar om att skapa trygghet.

Han är faktiskt utbildad elektronikingenjör, men de senaste 15 åren har Tomas Eriksson jobbat med föreläsningar och utbildningar på temat arbetsglädje. Ett stort område är teambuilding. Experten konstaterar att många företag inte förstår att det krävs tid för att utveckla effektiva team. – Man lägger någon timme eller två, men att man har roligt tillsammans räcker inte för att kvalificeras som teambuilding, säger Tomas Eriksson.

Vad är det då för faktorer som skapar ett välfungerande team? Många har sökt svaret på frågan, bland andra Google. I Project Aristotle studerade företaget sina bästa team under flera år – men det visade sig ändå vara svårt att hitta receptet. Grupper med hög IQ visade presterade inte bättre, och det samma gällde ”kompisgrupper” med kollegor som även umgicks på fritiden.

– Till slut visade det sig att det handlade om den psykologiska tryggheten. När folk kände sig trygga blev gruppen högeffektiv. Och i de här teamen kom alla till tals ungefär lika mycket, säger han.

Enligt Tomas handlar det om att bygga en större kontaktyta där man kan skapa en trygghet som gör medlemmarna prestigelösa. Då släpper man också fram varandra. Klichén säger att det ska vara högt i tak, men Tomas är mer intresserad av ”bandbredden” – vad gruppen tillåter att man pratar om.

– Ofta är gruppnormen omedveten. Man tänker inte på vad som är tillåtet, men alla vet det. Man ska fråga sig, ”är vårt normutrymme ändamålsenligt? Är bandbredden i vår grupp anpassad för funktionen?”, säger han.

Det måste finnas utrymme för att diskutera annat än fakta och sakfrågor – men dit når man inte i en handvändning. Enligt Tomas genomgår gruppen tre faser. I den inledande ”trevlighetsfasen” agerar alla ganska försiktigt och samtalens karaktär påminner om ett mingel.

– Det kan vara väldigt mycket trevlighet, och nivån kan kännas ganska bekväm. Man vågar inte utmana varandra – men till slut tröttnar man på spelet och trevlighetspratet, säger han.

Då träder gruppen in i ”rollsökningsfasen”. Nu vill alla veta vad du egentligen tänker.

– Det kan bli konflikter, men om man tar sig igenom dem så har man byggt tillit, och gruppen börjar bli effektiv.

”Den effektiva fasen” når gruppen man först när alla man litar på varandra.

‧– Man upptäcker att det funkade att ”öppna asken” utan att gruppen splittrades. Man känner att ”här kan vi tala om viktiga saker”. Man litar på teamet och tänker inte bara på sin personliga agenda, utan även på det gemensamma projektet. Teambuilding handlar om att bygga relationer, säger Tomas Eriksson.

Tillägg om Tomas Eriksson

Han läste till elektronik- och dataingenjör på KTH. Hos Ericsson började Tomas undervisa om telekommunikationsnät, men efter åtta år på företaget ville han jobba med andra människors utveckling. Tomas omskolade sig och jobbar i dag som föreläsare/organisationskonsult, och driver sajten arbetsgladje.se. Han har dessutom 25 års erfarenhet av improvisationsteater.

John Edgren

Mer om: Team

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt