Åtta toppchefer som nobbar lönen

2011-05-18 08:43  
Apples grundare Steve Jobs blev utmobbad på 80-talet men återvände i triumf på 90-talet Han fick allas ögonbryn att höjas med sitt löneanspråk - 1 dollar om året! Foto: Jeff Chiu/Scanpix

Åtta amerikanska toppchefer har hittat ett sätt att markera sin status och skilja sig från de många löne- och bonusjagande karriärcheferna.

Hur? Det tar bara ut 1 dollar i lön per år – eller mindre.

Det är tidningen Forbes som ur sin gigantiska databas över världens största företag grävt fram uppgifter om toppchefer som inte tar ut någon lön.

Fem amerikanska toppchefer i Forbes 500-företag har valt bara ta ut 1 dollar om året i lön och tre stycken tar inte ut någon lön alls.

De står i skarp kontrast till de 500 högst avlönade cheferna i amerikanskt näringsliv som tillsammans plockade ut häpnadsväckande 5,4 miljarder dollar från sina företag.

Det motsvarar drygt 34 miljarder svenska kronor eller 68 miljoner kronor i snitt per direktör.

Forbes konstaterar att flera av de företag där vd:n valt att inte ta ut någon lön tillhör de absoluta börsvinnarna.

Apple och grundaren Steve Jobs är den som är mest känd.

När han återvände i triumf till Apple 1997, efter att ha blivit utmanövrerad tolv år tidigare, chockade han med att bara begära 1 dollar om året i lön.

Men han har inte gått lottlös. Han är en av de största aktieägarna i Apple, vars aktiekurs stigit med 8 000 procent sedan han tog över rodret efter börsnoteringen i mitten av 1980-talet.

En annan kursvinnare är guldprospekteringsföretaget US Gold, vars aktiekurs stigit med 2 000 procent sedan 2005. Chefen Robert McEwen tar inte ut någon lön alls.

Här är hela listan:

Larry Ellison, Oracle – 1 dollar

Steve Jobs, Apple – 1 dollar

Richard Kinder, Kinder Morgan – 1 dollar

Larry Page, Google – 1 dollar

John Mackey, Whole Foods Market – 1 dollar

Strauss Zelnick, Take Two Interactive –  0 dollar

Richard Fairbank, Capital One – 0 dollar

Robert McEwen, US Gold – 0 dollar

Lars Anders Karlberg

Mer om: Google Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt